SC Heerenveen en De Haan hebben geen kind aan Roda JC

Reacties

SC Heerenveen heeft zaterdagavond in eigen huis kinderlijk eenvoudig van Roda JC Kerkrade gewonnen. Al voor rust werd de basis gelegd voor de 3-0 zege, die de kwakkelende Limburgers verder in de problemen drukt.

SC Heerenveen en De Haan hebben geen kind aan Roda JC

Interim-coach Foppe de Haan had na de vorige wedstrijd, het 3-1 verlies tegen AZ, de Friezen op scherp gezet door keihard uit te halen. De ervaren coach begon vervolgens met vertrouwen aan het duel, aangezien hij zelf in elf optredens nog nooit van Roda had verloren.

Overigens was er voor het duel al een tactisch steekspel ontstaan. De Haan kondigde vrijdag immers al aan met drie verdedigers te willen spelen omdat Roda in een 4-4-2-variant voor de dag zou komen. Daarop besloot trainer Darije Kalezic juist met drie spitsen aan te treden, waarop De Haan Stefano Marzo weer van rechtshalf degradeerde tot rechtsback. Bij Roda ontbrak Atalanta-huurling Richmond Boakye omdat Kalezic uit disciplinaire overwegingen geen beroep op de spits deed.

In de eerste helft bleek al snel dat Heerenveen de veel betere ploeg was. Na een afstandsschot van Branco van den Boomen en twee kansen voor Luciano Slagveer was het wachten tot de 29ste minuut voordat de ban gebroken werd. Na een sublieme steekbal van Joey van den Berg schoot Slagveer tegen de paal en was de rebound een prooi voor Mitchell Te Vrede: 1-0.

Roda JC moest het hoofd buigen voor SC Heerenveen. Ook clubtopscorer Tom Van Hyfte, hier in duel met de voor het eerst in een half jaar weer in de basis gestarte Joost van Aken, niets aan doen.
Roda JC moest het hoofd buigen voor SC Heerenveen. Ook clubtopscorer Tom Van Hyfte, hier in duel met de voor het eerst in een half jaar weer in de basis gestarte Joost van Aken, niets aan doen.

Nog voor rust werd het 2-0 voor de Friezen. En opnieuw was Slagveer erbij betrokken. Hij schepte de bal zeer fraai in de verre kruising en liet doelman Benjamin van Leer, die even daarvoor Sam Larsson wel van scoren afhield, daarmee kansloos. Voor Slagveer was het al zijn veertiende competitietreffer van het kalenderjaar, waarmee hij alleen Luuk de Jong (PSV, 21) en Sébastien Haller (FC Utrecht, 19) voor zich hoeft te dulden.

Tekenend was dat Roda de kleedkamers in de rust opzocht zonder ook maar één balcontact in het vijandelijke zestienmetergebied. Na de onderbreking beet de ploeg wel een stuk meer van zich af, maar kreeg Heerenveen het niet heel moeilijk meer. Dat was deels te danken aan doelman Erwin Mulder, die bij een grote kans van Mitchell Paulissen redding bracht. Omdat diezelfde Paulissen daarna nog een grote kans om zeep hielp en Te Vrede na een overtreding van Bart Biemans zelf een strafschop benutte, werd het 3-0. Ook het debuut van Tim Blättler voor Roda kon daar niets meer aan veranderen.

Door de zege stijgt Heerenveen naar de tiende plek. Roda is nog middenmoter, maar Kalezic zal zich inmiddels flink zorgen maken. De deze week door zakenman Frits Schrouff overgenomen club won in de Eredivisie niet meer sinds 30 augustus, toen in de vierde speelronde werd gewonnen bij AZ (0-1). Sindsdien werden er vijf duels gelijkgespeeld en vijf verloren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.