SC Heerenveen buit rode kaarten Sparta uit

Met een probleemloze 5-1 overwinning op Sparta Rotterdam voerde SC Heerenveen zijn zegereeks verder op. De thuisploeg profiteerde van twee rode kaarten

Vanaf de aftrap was Heerenveen de betere ploeg in het Abe Lenstra Stadion. Dat leverde na 25 minuten een terechte voorsprong op. Ruud Knol trok in het strafschopgebied Viktor Elm onderuit, waarna Danijel Pranjic (foto) de strafschop benutte: 1-0.

Zes minuten later moest Sparta met tien man verder. Kim Jaggy kreeg zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis. Er ontstond een eenzijdige wedstrijd waarin Heerenveen duidelijk een overwicht had, maar veel tijd nodig had meer doelpunten te maken. Toch bouwde de Zweedse invaller Patrik Ingelsten - hij verving Paulo Henrique na 73 minuten - de voorsprong van SC Heerenveen uit. De mee opgekomen Michel Breuer lepelde de bal over de Rotterdamse defensie, waarna Ingelsten vallend raak kopte. Eerder had ook Paulo Henrique kansen gehad.

Drie minuten na zijn treffer struikelde Ingelsten over Knol. Ook deze Spartaan zag zijn tweede gele kaart, terwijl SC Heerenveen-aanvaller Roy Beerens de toegekende strafschop benutte. Hij scoorde in de bovenhoek: 3-0.

In de 86ste minuut tekende Edouard Duplan nog voor 3-1. De Fransman rondde op aangeven van Rydell Poepon een Rotterdamse counter af. Maar de negen spelers van Sparta incasseerden kort daarop nog twee Friese treffers. Michal Svec kopte 4-1 binnen, terwijl Bonaventure Kalou de eindstand van 5-1 op het scorebord bracht.

Heerenveen heeft 54 punten en staat op de derde plaats in de Eredivisie. De Freiezen hebben twee punten meer dan Ajax. Sparta blijft vijftiende met 24 punten.