SC Cambuur voegt zich bij Eredivisieclubs op kunstgras

SC Cambuur, kampioen van de Jupiler League, hoopt met ingang van komend seizoen zijn Eredivisiewedstrijden in eigen huis op kunstgras te spelen. Volgens algemeen directeur Gerald van den Belt is de keuze hiervoor vooral een financiële afweging.

SC Cambuur voegt zich bij Eredivisieclubs op kunstgras

Cambuur zou na Heracles Almelo en PEC Zwolle dan -vooralsnog- de derde club in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal kunnen zijn die niet op natuurgras speelt. Als FC Volendam ten koste van Go Ahead Eagles weet te promoveren zou dat zelfs de vierde ploeg worden die de thuisduels afwerkt op kunststofsprieten.

'Clubs in de Eredivisie moeten verplicht veldverwarming hebben', legt Van den Belt uit. 'Dat hadden wij niet. Cambuur zou voor een bedrag van bijna vijfhonderdduizend euro veldverwarming moeten aanleggen. Daarnaast zou er ook nog 75 duizend euro per jaar aan stookkosten bijkomen. Dat is geen probleem, zij het niet dat wij over drie jaar in een nieuw stadion willen spelen. Dat betekent dat je dan alleen oud ijzer over hebt. De kunstgrasvariant is goedkoper. Bovendien was ons hoofdveld jarenlang een ramp.'

VerzetDe keuze voor kunstgras stuitte in Leeuwarden wel op verzet. Cambuur stond jarenlang bekend om het hardwerkende voetbal en niet om het fijnzinnige spel. Op kunstgras zal een ander soort voetbal gespeeld moeten worden.

'Wij gaan dan ook niet de Eredivisie in om de ballen hard weg te trappen', laat Van den Belt weten. 'Cambuur verkiest de voetballende oplossing. Kijk naar ploegen als PEC Zwolle en Heracles Almelo. Die hebben een beperkt budget maar spelen heel leuk voetbal op kunstgras.' (Stef de Bont)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen