SC Cambuur snakt in derby naar eerste zege

● SC Cambuur won twee van de vier voorgaande thuisduels met FC Groningen op het hoogste niveau (G1, V1).

● De Leeuwarders wonnen de afgelopen twee seizoenen steeds het eerste tweeluik met Groningen met drie doelpunten verschil (4-1 in 2013/14 & 3-0 in 2014/15).

● Cambuur kwam sinds maart 2015 niet vaker dan één keer tot scoren in het eigen stadion (6 doelpunten in 9 Eredivisie-wedstrijden).

● De ploeg van Henk de Jong kwam dit seizoen thuis nog niet voor rust tot scoren.

● Alleen PSV (6) en Ajax (5) scoorden dit Eredivisie-seizoen vaker in het eerste kwartier dan Groningen (3), terwijl Cambuur juist de meeste treffers (5) tegen krijgt in de eerste vijftien minuten.

● Mikhail Rosheuvel scoorde sinds mei 2014 voor drie verschillende clubs (Heracles Almelo, AZ & Cambuur) in de Eredivisie tegen FC Groningen.

● Bij een overwinning is Henk de Jong de eerste trainer die SC Cambuur naar tien thuisoverwinningen in de Eredivisie leidt.

Cambuur-trainer Henk de Jong smacht naar de eerste zege van het seizoen. De Leeuwarders speelden wel zes keer gelijk.

● FC Groningen verloor de laatste zes competitieduels in Friesland en kreeg in elk van deze wedstrijden minstens drie treffers tegen.

● FC Groningen schoot van alle ploegen in de Eredivisie dit seizoen het minst daadwerkelijk op het doel in uitwedstrijden (7 keer), maar het meest op het houtwerk (5).

● Michael de Leeuw (49 goals) kan zijn vijftigste Eredivisie-doelpunt maken. Zijn volgende doelpunt is tevens zijn veertigste voor FC Groningen, een mijlpaal die slechts negen spelers in de Eredivisie eerder behaalden.

Bron: Opta Sports