Saillante avond in Barcelona voor Cruijff-adept Guardiola

Voor Josep Guardiola staat woensdagavond een wel heel saillant duel op het programma. De succescoach van weleer was een van de pijlers van de hegemonie van Barcelona, die in Camp Nou woensdagavond in ieder geval tijdelijk een halt kan worden toegeroepen door zijn toekomstig werkgever Bayern München.

Saillante avond in Barcelona voor Cruijff-adept Guardiola

Guardiola won bij de Catalaanse grootmacht liefst veertien hoofdprijzen in vier seizoenen, waaronder de Champions League van 2009 en die van 2011. Na een sabbatical besloot hij in te gaan op een aanbod van Bayern München, waar hij na de zomer aan de slag zal gaan. Uitgerekend die twee Europese grootmachten werden aan elkaar gekoppeld in de halve finale van de Champions League.

De uitslag van het heenduel, de 4-0 afstraffing die Barcelona kreeg, is inmiddels al acht dagen oud. Aan Bayern de taak in de voormalige thuishaven van de door de Catalanen liefkozend genoemde Pep stand te houden.

'Allebei de ploegen kunnen winnen', luidt de politiek correcte voorspelling van de coach. 'Alles kan nog gebeuren', weet ook Guardiola dat Barcelona onder aanvoering van sterspeler Lionel Messi een van de weinige ploegen ter wereld is die een 4-0 achterstand kan ombuigen. 'Ik kan niet wachten op de wedstrijd. Beide teams zijn fantastisch. Er kan nog van alles gebeuren.'

Mourinho & GötzeGuardiola zal ook de halve finale van dinsdagavond geboeid hebben waargenomen. Zijn rivaal van weleer, José Mourinho (met wie hij vele privéoorlogjes uitvocht in de media), verloor. Bovendien zag Guardiola zijn toekomstige aanvaller Mario Götze aan het werk. Lang duurde dat niet, al in de beginfase moest hij het veld ruimen met een bovenbeenkwetsuur, die hem mogelijk de finale tegen zijn toekomstig ploeggenoten kost. Wat de uitkomst vanavond ook wordt, Guardiola kán niet verliezen: of zijn toekomstige werkgever of zijn geliefde Barça zegeviert.

CruijffLos van de wedstrijd van woensdagavond liet Guardiola zich in de Catalaanse pers ook nog even uit over Johan Cruijff. Dat Barcelona misschien wel het beste elftal ooit produceerde, heeft de club volgens Guardiola volledig te danken aan de Nederlander.

De legendarische nummer 14 gooide de jeugdopleiding op de schop en legde de basis voor het huidige succes, meent Guardiola, die tijdens het laatste decennium van de vorige eeuw als speler onder Cruijff vier keer op rij kampioen werd en, samen met onder anderen huidig Feyenoord-trainer Ronald Koeman, de Europa Cup I won.

Guardiola: 'Met Cruijff is het allemaal begonnen. Hij heeft de grootste invloed gehad op de club, zoals die er nu staat. Ik heb veel van hem geleerd. Ik kan me dit Barça niet voorstellen zonder wat Cruijff twintig jaar geleden heeft gedaan. We moeten hem eeuwig dankbaar zijn.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen