Rutten bezorgd: 'Energie en overleg raakten uit team'

Fred Rutten zag de krachten uit zijn team wegvloeien na een 'fantastische eerste helft' tegen FC Utrecht. De Feyenoord-trainer was daar bezorgd over.

'We speelden een fantastische eerste helft en staan toch met lege handen', meldde Rutten na de 2-1 thuisnederlaag tegen FC Utrecht aan FOX Sports. 'Dat is heel zuur. Maar als je de goals zo makkelijk weggeeft, dan heb je het eigenlijk ook niet verdiend.'

De oorzaak voor het verlies was bekend bij Rutten. 'Onze speelstijl kost heel veel energie. Daarom moet je af en toe even de bal rondspelen en rust pakken, maar dat vermogen hebben wij nog niet. Dat is ons in de tweede helft opgebroken. De energie raakte uit het team en daarmee ook het overleg. Daar maak ik me zorgen om. Als je een grote club wil zijn die meedoet om de prijzen, moet dat eruit.'

De suggestie dat het uitduel met Zarja Loegansk (1-1) van afgelopen donderdag te maken had met het mindere spel in de tweede helft, vond Rutten lachwekkend. 'Dat vind ik de grootste onzin die er bestaat. Ik heb met Schalke 04 ooit op donderdagavond  gespeeld en daarna op zaterdagmiddag thuis gewoon een wedstrijd gewonnen.'

Onverdiend
Utrecht-middenvelder Willem Janssen vond de zege van zijn elftal onwerkelijk. 'Dit is een zege uit de categorie zwaar onverdiend. In de eerste helft hadden we met 4-0 achter moeten staan en waren we helemaal nergens. Uit het niets maken we vlak voor rust de 1-1. In de tweede helft hadden we iets meer rust aan de bal, maar die tweede goal kwam ook uit de lucht vallen.'

Trainer Robbie Alflen was het met hem eens. 'We waren eigenlijk al dood en begraven in de eerste helft, alleen deed Feyenoord te weinig met de kansen. Op wonderbaarlijke wijze stond het 1-1 in de rust en in de tweede helft hebben we het een heel stuk beter gedaan. Maar over negentig minuten was dit een heel vreemde uitslag.'