Russisch blessuretijdcomplex: 'We moeten ons schamen'

Rusland kwalificeerde zich dinsdag als winnaar van Groep F voor het WK. De manier waarop dat gebeurde liet echter een zure nasmaak achter bij de internationals en bondscoach Fabio Capello.

Op bezoek in Azerbeidzjan stond Rusland met 1-0 voor, terwijl de thuisploeg met tien man speelde na een rode kaart van Maksim Medvedev in de 73ste minuut. Toch stond Rusland in blessuretijd nog de 1-1 van Vagif Javadov toe. Die gelijkmaker had geen verregaande gevolgen voor de Russen, ondanks de 3-0 zege van achtervolger Portugal tegen Luxemburg. Rusland was namelijk met een voorsprong van drie punten op Portugal aan het slotduel in Groep F begonnen.

Het was al de derde keer in de laatste vier interlands dat Rusland in de blessuretijd een doelpunt incasseerde. Eerder kregen de Russen tegen Luxemburg (4-1) en Israël (3-1) een late treffer te verwerken. Capello baalt daarvan. 'Het lijkt erop alsof we in de slotminuten onze concentratie kwijtraken. We verslappen en dat mag niet gebeuren. Het overkomt ons steeds als we weten dat we ons doel al bereikt hebben.'

Van een feeststemming was in Baku dan ook nauwelijks sprake. 'Waarom iedereen zo boos is? Omdat we de overwinning al binnen hadden, maar de punten hebben weggegeven', aldus aanvaller Alexander Samedov. Daar sluit spits Alexander Kerzhakov zich bij aan. 'Het is heel teleurstellend dat we niet hebben gewonnen. We maken ons hier zorgen over, want dit is al de derde keer in korte tijd dat dit ons overkomt.' Roman Shirokov, die na zestien minuten de openingstreffer voor zij rekening nam, gaat nog een stapje verder: 'We moeten ons voor dit resultaat schamen.'

Rusland eindigde met 22 punten bovenaan in Groep F. Portugal werd met 21 punten tweede, voor Israël, Azerbeidzjan, Noord-Ierland en Luxemburg.