Russen slaan alarm met oog op WK in eigen land

Reacties

Twee jaar voor het WK in eigen land heeft Rusland een modderfiguur geslagen op het EK in Frankrijk. Verdediger Vasili Berezutski en bondscoach Leonid Slutsky luidden de noodklok na de uitschakeling in de groepsfase.

Russen slaan alarm met oog op WK in eigen land

Rusland had bij een overwinning op Wales nog kans om zich te plaatsen voor de achtste finale. In plaats daarvan ging het met 3-0 onderuit en eindigde de organisator van het WK 2018 met één punt onderaan in Groep B. Het was voor Slutsky al reden zijn ontslag aan te bieden, maar volgens Berezutski hebben de slechte prestaties een dieper onderliggende oorzaak.

'Het Russische voetbal staat niet op een hoog niveau, we moeten iets veranderen', zei de 34-jarige mandekker van CSKA Moskou. 'We moeten jonge spelers opleiden en ons verbeteren', aldus de 98-voudig international, die er op het EK 2008 ook al bij was toen Rusland onder leiding van Guus Hiddink ten koste van Oranje de halve finale haalde.

De ogen van Gareth Bale en Vasili Berezutski zijn op de bal gericht tijdens Wales - Rusland.
De ogen van Gareth Bale en Vasili Berezutski zijn op de bal gericht tijdens Wales - Rusland.

Het leek de start van de hoogtijdagen van het Russische voetbal, omdat eerder dat jaar Zenit Sint-Petersburg (2008) na CSKA Moskou (2005) de tweede club uit Rusland werd die de UEFA Cup won. Maar sindsdien miste de Europees kampioen van 1960 het WK 2010 en was op het EK 2012 en het WK 2014 de poulefase ook al het eindstation.

Nu ook het EK in Frankrijk uitliep op een fiasco, trekt Slutsky zijn conclusies. 'Na zo'n toernooi is een andere trainer gevraagd. We waren op alle vlakken slecht. Dit is mijn fout', zei de man die ook trainer is van CSKA en een aflopend contract heeft bij de bond. 'Het is erg belangrijk dat het Russische voetbal zich met het oog op het WK 2018 verder ontwikkelt. Het is nu aan de bond om te bepalen hoe het verder moet.'

De Russen kunnen het ontbreken van steunpilaren Alan Dzagoev, Igor Denisov en Yuri Zhirkov aanvoeren als excuus, maar volgens Berezutski hadden ook zij de problemen niet kunnen oplossen. 'We hebben geen betere spelers, de besten waren er op het EK allemaal bij.' Het biedt weinig hoop voor het WK in eigen land.

Minister van Sport
Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport, maakt zich eveneens zorgen. 'We hebben geen topspelers op dit moment. En dat op twee jaar voor het WK in eigen land.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.