Rusland is na remise punt verwijderd van kwartfinales

Dick Advocaat en Rusland moeten nog geduld hebben. Polen maakte een achterstand ongedaan en hield daarmee de hoop op een EK-vervolg overeind (1-1).

In het historisch beladen duel in Warschau maakte Polen aanvankelijk de beste indruk. De Russische defensie stond in de openingsfase onder druk. Met dank aan keeper Vyacheslav Malafeev bleef de storm van het gastland zonder resultaat. De doelman redde onder andere al in de zesde minuut met zijn been op een kopbal van Sebastian Boenisch van dichtbij.

Scheidsrechter Wolfgang Stark keurde bovendien een doelpunt van Eugen Polanski af vanwege buitenspel. Maar het was vooral Alan Dzagoev die ervoor zorgde dat de Polen met een slecht gevoel de kleedkamer opzochten na 45 minuten. De Russische spits kopte in de 37ste minuut uit een vrije trap van Andrei Arshavin de 1-0 binnen.

De treffer kwam niet uit de lucht vallen aangezien Rusland na de moeilijke openingsfase orde op zaken stelde. In de tweede helft kreeg de formatie van Advocaat de gelegenheid de wedstrijd te beslissen. Maar de counters werden slordig uitgespeeld, zodat de marge minimaal bleef.

Juist in een fase dat Rusland verzuimde de marge te vergroten, sloeg Polen toe. Jakub Blaszczykowski schoot in de 57ste minuut van buiten het strafschopgebied de bal hard achter Malefeev. De ploeg van Franciszek Smuda ging daarna op zoek naar de overwinning. Ondanks het enthousiasme werd het beoogde doel niet bereikt, zoals ook Rusland in de counter niet het verschil kon maken.

Rusland heeft ondanks de remise de beste papieren zich te plaatsen voor de kwartfinales. Met vier punten gaat de formatie van Advocaat aan de leiding in Groep A voor Tsjechië (3 punten) en Polen (2). Ook Griekenland, de laatste opponent van Rusland, is met één punt nog niet uitgeschakeld. Foto: VI Images