Ruime 'Nederlandse' inbreng in strijd om de Afrika Cup

Over precies een week, op zaterdag 19 januari staat de openingswedstrijd van het toernooi om de Afrika Cup tussen gastland Zuid-Afrika en de Kaapverdische Eilanden op het programma. In dat duel treffen vier spelers elkaar, die in Nederland actief zijn. VI.nl zet alle in Nederland actieve voetballers, die meedoen aan de strijd om de Afrika Cup 2013, op een rij. Verscheidene Nederlandse Eredivisie- en Jupiler League-clubs moesten spelers afstaan voor de titelstrijd der Afrikaanse landen (het equivalent van het Europees Kampioenschap), dat wordt afgewerkt van 19 januari tot en met zondag 10 februari. De clubs zijn hun spelers in het 'ergste' geval ruim een maand kwijt, en dat kan zo maar oplopen tot vier competitiewedstrijden.

Ruime 'Nederlandse' inbreng in strijd om de Afrika Cup

In Nederland zijn er zeven clubs die een Afrikaanse speler in hun selectie moesten afstaan: ADO Den Haag, Ajax, FC Dordrecht, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en Vitesse. Het grootste 'slachtoffer' in dezen lijkt Vitesse, dat nog volop meedoet in de race om het kampioenschap en met Wilfried Bony een belangrijke schakel moet missen.

De club uit Arnhem moet het mogelijk een maand stellen zonder zijn topscorer, die in het ergste geval de belangrijke wedstrijden tegen AZ, Ajax (Eredivisie en KNVB-beker) en PSV aan zich voorbij moet laten gaan.

TitelverdedigerOok FC Utrecht moet het tijdelijk doen zonder een belangrijke speler. Jacob Mulenga is namelijk geselecteerd door de Zambiaanse bondscoach Herve Renard. De aanvaller moest de vorige editie in 2012 nog aan zich voorbij laten gaan vanwege een knieblessure. Zambia is de titelverdediger en won februari vorig jaar voor het eerst in de historie de grootste prijs van Afrika. Naast de aanvallers van Zambia en Ivoorkust zijn er nog vijf, in Nederland actieve, spelers die aanwezig zullen zijn in Zuid-Afrika.

Hieronder een overzicht van de in Nederland actieve spelers die deelnemen aan het toernooi om de Afrika Cup. Oude bekendenNaast de eerder genoemde spelers zijn er ook een aantal oude bekenden die deelnemen aan het toernooi om de Afrika Cup. Zo zien we vier voormalige Eredivisie-spelers in de selectie van Marokko: Mounir El Hamdaoui (nu Fiorentina), Oussama Assaidi (Liverpool), Karim El Ahmadi (Aston Villa) en Nordin Amrabat (Galatasaray).

Hieronder een overzicht van spelers die in het verleden uitkwamen in de Eredivisie en in januari deelnemen aan het toernooi om de Afrika Cup. Samenstelling: Jarno Verweij

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's