Rooney leidt United van Van Gaal naar Champions League

Reacties

Manchester United heeft zich met groot gemak geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Na de 3-1 overwinning van vorige week was de ploeg van Louis van Gaal woensdagavond in België veel te sterk voor Club Brugge: 0-4. Wayne Rooney was met zijn eerste drie goals van het seizoen de grote man.

Rooney leidt United van Van Gaal naar Champions League

Club Brugge-coach Michel Preud'homme zei voorafgaand aan de return al dat het een wonder zou zijn als de nummer twee van België er nog in zou slagen United voor het tweede seizoen op rij uit het hoofdtoernooi van de Champions League te houden. Na twintig minuten was eigenlijk al duidelijk dat dat ook niet zou gaan gebeuren. Na een steekpass van Memphis Depay passeerde Rooney de uitkomende Sinan Bolat met een stift: 0-1. Het was voor de 29-jarige Engelsman zijn eerste goal voor United sinds 4 april.

Hoewel Club daardoor drie keer moest scoren om in ieder geval nog een verlenging af te dwingen, bleef de thuisploeg met Víctor Vázquez als belangrijke vormgever ook na die domper dapper jagen op een doelpunt. Tom De Sutter kreeg de bal in zijn laatste duel voorafgaand aan zijn transfer naar Bursaspor echter zowel vroeg als laat in de eerste helft niet langs United-goalie Sergio Romero, die vlak voor rust bovendien uitstekend ingreep toen Abdoulay Diaby alleen voor hem opdook. Even daarvoor had Daley Blind de bal bijna in eigen doel gekopt.

Wayne Rooney bedankt Memphis Depay na de 1-0. Kort daarna werd de Oranje-international door de Engelsman in stelling gebracht, maar liet hij de bal in kansrijke positie van zijn voet springen.
Wayne Rooney bedankt Memphis Depay na de 1-0. Kort daarna werd de Oranje-international door de Engelsman in stelling gebracht, maar liet hij de bal in kansrijke positie van zijn voet springen.

De spanning uit de slotfase van de eerste helft was na rust snel verdwenen. Vier minuten na de hervatting snoerde Rooney zijn criticasters opnieuw de mond toen hij de bal op aangeven van Ander Herrera koel achter Bolat schoof, nadat Memphis de aanval had opgezet. Acht minuten later completeerde de United-captain zijn eerste drieklapper sinds 10 september 2011 (5-0 tegen Bolton Wanderers) door uit een pass van Juan Mata de 0-3 op het scorebord te zetten.

Die treffer betekende niet alleen dat Rooney nog slechts drie goals verwijderd is van het Europese clubrecord van Ruud van Nistelrooy (38), maar ook dat United het laatste half uur freewheelend richting het laatste fluitsignaal kon. Herrera maakte daar al snel gebruik van toen de ingevallen Bastian Schweinsteiger hem bediende. Herrera's vervanger, Javier Hernández, was minder gelukkig. De Mexicaanse spits gleed uit toen hij in de 81ste minuut mocht aanleggen vanaf de stip en miste.

Desondanks is United zoals vanouds weer van de partij in het miljoenenbal, waarin Van Gaal voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 (in dienst van Bayern München) zijn opwachting zal maken. Voor Memphis betekent het dat hij zijn debuut kan maken in het belangrijkste Europese bekertoernooi. Blind is dankzij zijn periode bij Ajax al bekend met de competitie. De momenteel geblesseerde Stefano Denswil en Ruud Vormer moeten verder in de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.