Rooney en United vertrekken met records uit Milaan

Manchester United kan terugkijken op een memorabele Champions League-avond bij AC Milan. De Engelse grootmacht verliet San Siro niet alleen met een 3-2 overwinning, maar pakte en passant nog een record mee.

Rooney en United vertrekken met records uit Milaan

United bleef tegen de Rossoneri voor de zestiende keer op rij ongeslagen in een Champions League-wedstrijd buiten Old Trafford, de verloren finale op neutraal terrein (Rome) van vorig seizoen niet meegerekend. Dat is een verbetering van de prestaties die Ajax en Lazio Roma ooit in het miljoenentoernooi leverden (vijftien uitduels zonder nederlaag).

Manchester boekte in de recordreeks van zestien uitwedstrijden tien overwinningen en speelde zes keer gelijk. De laatste Champions League-nederlaag van The Mancunians op vreemde bodem dateert van 2 mei 2007, toen AC Milan in de halve finale met 3-0 te sterk was.

Ook Wayne Rooney, die twee van de drie doelpunten van United voor zijn rekening nam, had extra reden tot lachen. De aanvaller, die in de vorm van zijn leven verkeert, schroefde zijn seizoenstotaal op naar 25 treffers in 32 wedstrijden. Dat is nu al een verbetering van zijn persoonlijk record uit de jaargang 2006/07, toen hij in 55 duels tot 23 goals kwam.

Manchester United leverde een zeldzame prestatie door drie keer te scoren in een Europees duel in San Siro. In het verleden slaagden slechts twee andere ploegen erin de Milan-defensie voor eigen publiek drie keer te passeren: FC Porto op 11 september 1996 (2-3) en 1. FC Saarbrücken op 1 november 1955 (3-4).

Ook Edwin van der Sar kende een individueel succesje. De 39-jarige doelman stond voor de 43ste keer onder de lat in een Europa Cup-duel van United. Daarmee overtrof hij de Deense recordhouder Peter Schmeichel, die tussen 1991 en 1999 tot 42 Europese optredens namens The Red Devils kwam. Van der Sar mag zich nu de meest ervaren doelman van United in Europees verband noemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen