Rooney breekt de ban en helpt United voorbij CSKA

Een goal van Wayne Rooney is voor Manchester United voldoende gebleken om zich te ontdoen van CSKA Moskou (1-0). Het geduld van de Engelsen werd in het Champions League-duel wederom op de proef gesteld.

Scoren vormt de laatste weken hét grote probleem voor Manchester United en ook tegen CSKA acteerden de Engelsen uiterst moeizaam voor het doel van de opponent. The Red Devils wisten voor het laatst een doelpunt te produceren in de Champions League-wedstrijd tegen de Russen (1-1) en stonden daarna drie wedstrijden droog.

De thuisploeg leek vastberaden snel een einde te maken aan de doelpuntendroogte en kende een voortvarende start. Wayne Rooney vuurde in de derde minuut al een waarschuwingsschot af en dat bleek het begin van een eenzijdige helft, waarin de bezoekers tot niet één doelpoging kwamen. Met een schitterende lange bal gunde Daley Blind de achter de verdediging opgedoken Juan Mata de kans de score te openen, maar de Spanjaard kon geen kracht achter zijn volley zetten.

Van Gaal zag dat zijn ploeg vooral via de flanken gevaarlijk werd en besloot halverwege de tweede helft de luchtmacht van een impuls te voorzien door Marouane Fellaini zijn opwachting te laten maken. De kopsterke spelers van The Mancunians moesten van aanvoer worden voorzien door de uitstekend spelende Jesse Lingard en invaller Memphis Depay, die zo'n twintig minuten voor tijd binnen de lijnen kwam.  Dat strijdplan resulteerde in de 79ste minuut in de langverwachte en bevrijdende treffer. Uit een voorzet van Lingard kopte Rooney de 1-0 voorbij doelman Igor Akinfeev.

Even daarvoor was het CSKA dat geheel tegen de verhouding in voor het grootste gevaar had gezorgd. Seydou Doumbia en Ahmed Musa, die zich veelal op een eiland begaven, combineerden vlot waarna Doumbia van dichtbij op de uitgekomen David De Gea stuitte. De rebound van de 27-jarige spits belandde tegen het lichaam van Chris Smalling, die vlak voor het lege doel plaats had genomen.

Het bleek een kostbare misser want United had aan de goal van Rooney genoeg voor een zege. Door de minieme overwinning gaan de Engelsen na vier speelronden aan de leiding in Groep B, terwijl CSKA het met de laatste plaats moet doen.