Rood Vermeer smet op zege Ajax in aanloop naar PSV

Ajax heeft met de zesde overwinning op rij een goede generale repetitie afgewerkt voor de topper tegen PSV van volgende week. In eigen stadion wonnen de Amsterdammers van Heracles Almelo (4-0). Doelman Kenneth Vermeer zal er vanwege een schorsing niet bij zijn in Eindhoven, hij kreeg een rode kaart.

Het was aan de Amsterdammers zelf te wijten dat het voor rust nog maar 1-0 stond. Ricardo van Rhijn en Kolbeinn Sigthórsson (foto midden) kregen goede kansen op een treffer, maar lieten dit na. De IJslander was na dertien minuten wel betrokken bij de openingstreffer, door de bal terug te geven aan Lasse Schöne (foto links) die in de verre hoek schoot.

Toen Viktor Fischer na 27 minuten de ideale kans op 2-0 liet liggen, sukkelden de Amsterdammers in slaap. Het leidde zeven minuten voor rust tot een zeer gevaarlijke counterkans voor Geoffrey Castillion, maar Toby Alderweireld kon een treffer van de aanvaller ternauwernood voorkomen. Diezelfde Castillion was na rust betrokken bij een cruciaal moment in de wedstrijd. Hij werd naar de grond gebracht door een wild inkomende Kenneth Vermeer, die terecht rood kreeg van arbiter Ruud Bossen en zelf ook niet ongeschonden uit de strijd kwam. Jasper Cillessen verving Vermeer in de goal en Fischer moest naar de kant. Trainer Frank de Boer moet zodoende ook in de belangrijke topper tegen PSV van volgende week een beroep doen op zijn tweede doelman.

Cillessen bracht knap redding uit de daaropvolgende vrije trap van Lerin Duarte en schoot de bal naar voren. De verre trap kwam via Derk Boerrigter bij Sigthórsson terecht, die dit keer wel onberispelijk raak schoot; een minuut na de rode kaart was het 2-0.

Daarna was Heracles niet bij machte de overtalsituatie te benutten en Ajax hoefde niet meer. Toch kwamen er nog twee goals voor de Amsterdammers. De ingevallen Ryan Babel rondde een voorzet van Schöne af. In de 85ste minuut krulde Christian Eriksen zelfs nog de 4-0 tegen het net.

Alleen hekkensluiter Willem II (64) heeft nu meer tegengoals dan de Heraclieden (59). Door de winst zet koploper Ajax titelconcurrent PSV weer op drie punten achterstand. Heracles staat elfde, twee punten onder FC Groningen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.