Ronalds Ajax te sterk voor Erwins RKC

Ajax deed wat het moest doen en won met 2-1 bij RKC Waalwijk. Maar makkelijk kwamen de punten niet. Na een redelijke eerste helft, hadden de Amsterdammers in de slotfase niet te klagen over de missers van de mannen van Erwin Koeman. Tot vreugde van Ronald Koeman.

Het treffen in Waalwijk stond in het teken van de eerste ontmoetingen tussen de beide coaches Koeman. Ronald zal het meeste plezier hebben beleefd aan de wedstrijd, aangezien zijn ploeg met 2-1 won. Dat was min of meer verdiend, omdat het elftal van Erwin niet goed genoeg was om Ajax echt onder druk te zetten. Maar om te zeggen dat Ajax veel beter was, gaat te ver.

RKC begon nog wel goed aan het duel. In de eerste 45 minuten deed de ploeg wat betreft veldspel amper onder voor het redelijk spelende Ajax. De Waalwijkers zochten de aanval en creëerden een handvol kansen. Datzelfde deed Ajax tegen de soms opzichtig haperende defensie van de thuisploeg.

Na zeven minuten leidde RKC zelfs. Robert Fuchs had de mazzel, dat zijn schot via de kuit van Michael Krohn-Dehli over de kansloze doelman Hans Vonk in het doel verdween.

Maar Ajax kwam binnen vier minuten langszij. De opgekomen Hatem Trabelsi legde breed op Wesley Sneijder, die vanaf achttien meter beheerst Khalid Sinouh passeerde.

Diezelfde Sinouh zorgde er nog voor rust voor dat het gelijkopgaande duel in het voordeel van de Amsterdammers uitviel. De Marokkaanse international verwerkte een onschuldige uithaal van Tomás Galásek zeer matig, waarna Mauro Rosales attent de rebound binnentikte.

Na rust zakte de amusementswaarde van het in de eerste helft zeer onderhoudende duel. Ajax hoefde niet en deed nagenoeg niets, RKC kon lange tijd niet.

Toch kwam de thuisploeg via een slotoffensief in het laatste kwartier nog enkele keren dicht bij een misschien wel verdiende gelijkmaker. Maar Jochen Janssen verzuimde te profiteren van een beoordelingsfout van doelman Vonk, en Krohn-Dehli zag zijn fraai gebogen schot op de paal spatten. RKC had weinig te klagen, want niet veel later raakten ook Sneijder en invaller Ryan Babel het aluminium.