Ronaldo schrijft historie als winnaar FIFA-prijs

Reacties

Cristiano Ronaldo is de eerste winnaar van The Best FIFA Men's Player, zoals de wereldvoetbalbond zijn verkiezing van Speler van het Jaar heeft genoemd. De 31-jarige Portugees van Real Madrid rekende af met Lionel Messi en Antoine Griezmann, de twee andere 'finalisten'.

Ronaldo schrijft historie als winnaar FIFA-prijs

Ronaldo kreeg ruim ruim 34 procent van de stemmen, Messi bleef steken op bijna 26,5 en Griezmann kwam niet verder dan 7,5 procent. Het Barcelona-duo Neymar en Luis Suárez maakte de topvijf vol (zie tabel onderaan).

Vier weken geleden legde Ronaldo al beslag op de Ballon d'Or en ook toen moesten Messi en Griezmann met de overige podiumplaatsen genoegen nemen. De Portugees won in 2016 met Real Madrid de Champions League, de Europese Super Cup en het WK voor clubteams en veroverde met Portugal de titel op het EK.

'Ik zal 2016 nooit vergeten', sprak Ronaldo op het podium. 'Bij deze wil ik mijn teamgenoten en mijn familieleden bedanken. Deze prijs betekent dat mensen niet blind zijn en de wedstrijden kijken.' De Portugees vindt het jammer dat de Barcelona-genomineerden schitterden door afwezigheid bij het gala. 'Maar ik begrijp het ook wel weer.' Volgens de FIFA zegden de Catalanen af met het oog op het bekerduel met Athletic de Bilbao van woensdag.

Cristiano Ronaldo met zijn nieuwe vriendin Georgina Rodriguez.
Cristiano Ronaldo met zijn nieuwe vriendin Georgina Rodriguez.

In totaal nomineerde de FIFA 23 spelers. De uitslag werd voor de ene helft bepaald door de stemmen van aanvoerders en bondscoaches van nationale ploegen en voor de andere helft door de uitslag van een online poll en stemmen van vertegenwoordigers van media. Geen enkele Nederlander stond op de 23-koppige lijst genomineerden.

Bij de afgelopen edities van de verkiezing trok de FIFA nog samen op met het tijdschrift France Football. Afgelopen jaar besloot de wereldvoetbalbond het heft zelf in handen te nemen, waardoor er voortaan twee verkiezingen worden georganiseerd en in theorie twee verschillende spelers de regerend 'Speler van het Jaar' kunnen zijn. France Football blijft immers de Ballon d'Or-verkiezing organiseren.

Vrouwen
De Speelster van het Jaar-award ging naar Carli Lloyd, die daarmee haar prijs van afgelopen jaar prolongeerde. De 34-jarige Amerikaanse, die uitkomt voor Houston Dash, kreeg de voorkeur boven vijfvoudig winnares Marta van Brazilië en de Duitse Melanie Behringer.

Bij de prijzenregen in Zürich werd Falcão geëerd met de oeuvreprijs van de FIFA. De legendarische Futsal-speler zette in 2016 een punt achter zijn loopbaan. In 201 interlands voor Brazilië kwam Falcão tot 339 doelpunten.

De volledige uitslag
Speler Land en Club Percentage stemmen
1. Cristiano Ronaldo Portugal/Real Madrid 34.54
2. Lionel Messi Argentinië/Barcelona 26.42
3. Antoine Griezmann Frankrijk/Atlético Madrid 7.53
4. Neymar Brazilië/Barcelona 6.23
5. Luis Suárez Uruguay/Barcelona 5.11
6. Gareth Bale Wales/Real Madrid 4.62
7. Riyad Mahrez Algerije/Leicester City 2.20
8. Gianluigi Buffon Italië/Juventus 1.85
9. Andrés Iniesta Spanje/Barcelona 1.69
10. Toni Kroos Duitsland/Real Madrid 1.25
11. Alexis Sánchez Chili/Arsenal 1.19
12. Robert Lewandowski Polen/Bayern München 0.93
13. Luka Modric Kroatië/Real Madrid 0.89
14. Mesut Özil Duitsland/Arsenal 0.86
15. Jamie Vardy Engeland/Leicester City 0.81
16. Manuel Neuer Duitsland/Bayern München 0.80
17. Sergio Ramos Spanje/Real Madrid 0.70
18. Zlatan Ibrahimovic Zweden/Paris Saint-Germain + Man Utd 0.50
19. Paul Pogba Frankrijk/Juventus + Man Utd 0.47
20. Kevin De Bruyne België/Manchester City 0.46
21. N'Golo Kanté Frankrijk/Leicester City+Chelsea 0.40
22. Sergio Agüero Argentinië/Manchester City 0.38
23. Dimitri Payet Frankrijk/West Ham United 0.17

Lees de prijzenregen bij het FIFA-gala terug in de VI Live

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.