Ronaldo helpt Real aan overwinning ondanks rood Adán

Real Madrid heeft diep moeten gaan om te winnen van Real Sociedad. Een vroege rode kaart van Antonio Adán zorgde voor problemen, maar Cristiano Ronaldo redde zijn ploeg (4-3).

José Mourinho maakte zich opnieuw niet geliefd door clubicoon en aanvoerder Iker Casillas op de bank te houden ten faveure van Adán. Casillas zag vanaf de bank toe hoe Real Madrid bij de eerste de beste aanval direct toe wist te slaan. Op aangeven van Sami Khedira wist de volledig vrijstaande Karim Benzema van dichtbij simpel binnen te tikken.

Het beloofde dus een simpele opgave te worden voor Real Madrid, totdat Adán gruwelijk de fout in ging. Eerst leverde de doelman door dramatisch uit te verdedigen de bal in, waarna de opstomende Carlos Vela door de doelman onderuit gehaald werd in het zestienmetergebied. Arbiter Ignacio Villanueva wees niet alleen naar de stip, maar stuurde Adán er al na zes minuten af met rood vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler.

Daardoor werd Mourinho gedwongen om Casillas al in de beginfase van het duel in te zetten; de Spanjaard werd onthaald met een luid applaus. Maar ook Casillas wist niet te voorkomen dat Xabier Prieto de strafschop feilloos binnen schoot. Casillas leek even te moeten acclimatiseren, toen hij even daarna zelf dramatisch de fout in ging door de bal simpel in te leveren, maar Real Sociedad profiteerde ditmaal niet. Ook met tien man bleef Real Madrid de betere ploeg en kwam het tien minuten voor rust op voorsprong dankzij Sami Khedira, die op aangeven van Ricardo Carvalho de bal het laatste tikje gaf. Beide ploegen gingen echter rusten met een 2-2 stand, toen Xabier Prieto opnieuw toe wist te slaan.

Lang leken beide ploegen af te stevenen op een gelijkspel, tot Cristiano Ronaldo met nog twintig minuten te gaan perfect in stelling werd gebracht door Benzema. Ronaldo bleef oog in oog met doelman Claudio Bravo koel. Twee minuten later zorgde de Portugees voor het hoogtepunt van de avond door een vrije trap aan de linkerkant verwoestend hard via de onderkant van de lat binnen te knallen.

Mourinho bracht een kwartier voor tijd nog Gonzalo Higuaín, die twee maanden buitenspel stond vanwege een hamstringblessure. Real Sociedad kwam vervolgens nog dichterbij nadat Xabier Prieto zijn derde van de avond wist te maken, maar nadat ook Daniel Estrada tien minuten voor tijd rood kreeg bloedde de wedstrijd dood.

De zwaarbevochten zege zorgt ervoor dat Real Madrid de derde plaats heeft verstevigd. De hoofdstedelingen hebben nu 36 punten en staan daarmee vijf punten voor op nummer vier Málaga. De achterstand op koploper Barcelona, dat later op de zondag in actie komt, bedraagt dertien punten en kan dus nog oplopen naar zestien.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.