Rode kaart Smalling breekt United op in Manchester derby

Manchester United heeft in de Manchester derby verloren van buurman City. Na een rode kaart in de eerste helft kon United geen vuist meer maken: 1-0.

De beslissing in de derby viel eigenlijk al in de 39ste minuut, toen verdediger Chris Smalling zijn tweede gele kaart – en dus rood – kreeg wegens een wilde overtreding op James Milner. Acht minuten eerder had hij op oliedomme wijze zijn eerste kaart gepakt, door Joe Hart te hinderen bij een uittrap.

De rode kaart stelde Van Gaal, die Daley Blind negentig minuten liet spelen, voor een lastige opgave. De Nederlandse manager had zijn elftal voor de uitsluiting van Smalling twee keer door het oog van de naald zien kruipen. De uitblinkende doelman David de Gea voorkwam met twee reflexen doelpunten van Jesús Navas en Sergio Agüero, die geheel vrijstaand opdoken in het strafschopgebied van United.

Chris Smalling verlaat met rood het veld. Manager Louis van Gaal gunt hem geen blik waardig.

De bezoekers kwamen na de rode kaart opnieuw goed weg doordat scheidsrechter Michael Oliver tot drie keer toe een penaltyverzoek van City negeerde. Voor United restte er niets anders dan tegenhouden en loeren op een counter, maar de verdediging kreeg opnieuw een flinke klap te verwerken toen Marcos Rojo in de 54ste minuut met een blessure het veld moest verlaten.

Agüero
United speelde daarna centraal achterin noodgedwongen met middenvelder Michael Carrick en de negentienjarige Paddy McNair. Dit gelegenheidsduo verloor in de 63ste minuut Agüero (foto boven) uit het oog. Het was voor de Argentijnse aanvaller vervolgens een koud kunstje om op aangeven van Gaël Clichy raak te schieten: 1-0.

Door de achterstand werd United gedwongen om meer risico’s te nemen en dat leverde kansen op voor Robin van Persie, Marouane Fellaini en Ángel di María, maar de aanvallers hadden hun vizier niet op scherp staan. Aan de andere kant raakt Jesús Navas na een mooie aanval de paal, maar die misser had uiteindelijk geen gevolgen voor zijn elftal.

De 1-0 overwinning betekende dat City voor de vierde keer op rij als winnaar van het veld stapte in de Manchester derby. Zo'n serie werd voor het laatst in 1970 neergezet door The Citizens. City staat derde op de ranglijst, met zes punten achterstand op koploper Chelsea. Van Gaal staat met United na tien wedstrijden op een teleurstellende negende plaats.