Roda zet zwalkend PSV in eigen huis te kijk en bekert verder

Voor de tweede keer in vier dagen is PSV onderuit gegaan tegen Roda JC Kerkade. De ontluisterende nederlaag van woensdag in Eindhoven (1-3) betekende meteen het einde van het KNVB-bekertoernooi voor de ploeg van trainer Phillip Cocu, terwijl vorig seizoen de eindstrijd nog bereikt werd.

Zondag verloor PSV met 2-1 in het Parkstad Limburg Stadion en Cocu voerde ten opzichte van die wedstrijd drie wijzigingen door in zijn basisformatie. Vanwege een blessure ontbrak Przemyslaw Tyton en hij werd vervangen door debutant Nigel Bertrams, terwijl Joshua Brenet en Luciano Narsingh de voorkeur kregen boven Santiago Arias en Zakaria Bakkali.

Voor Narsingh (foto onder) was het zijn eerste basisplaats bij PSV sinds 22 december 2012 toen hij tijdens het bezoek aan NAC Breda (1-6) een zware knieblessure opliep. De rechtsbuiten liet zich meteen gelden in de openingsfase van het bekerduel, met feilloze voorzetten was de zesvoudig Oranje-international nadrukkelijk aanwezig bij zijn rentree.

Maar waar PSV in het eerste kwartier op weg leek naar een voorsprong, scoorde Roda JC in de achttiende minuut aan de andere kant. Frank Demouge legde terug op Mark-Jan Fledderus, die met rechts knap binnen krulde. Het betekende de eerste tegentreffer van Bertrams als doelman van PSV.

De thuisclub leek even aangeslagen, maar in de 35ste minuut kreeg Tim Matavz een uitgelezen mogelijkheid om PSV op gelijke hoogte te zetten. De Sloveen schoot echter slap voorlangs. Twee minuten later was het wél raak, maar opnieuw aan de andere kant. Na goed doorkoppen van Mitchell Donald hield Guus Hupperts zijn bewaker Jorrit Hendrix van zich af en verschalkte Bertrams met een fraaie lob.

Die klap kwam hard aan bij PSV, want de ploeg van Cocu werd tot aan de rust niet meer gevaarlijk. De tweede helft werd door de Eindhovenaren - waar Adam Maher als invaller zijn opwachting maakte - gestart met een schot van Ola Toivonen, dat net naast ging. Ook zag Roda JC-doelman Filip Kurto een inzet van Matavz naast zijn doel belanden.

De organisatie bij de bezoekers stond uitstekend, waardoor grote kansen voor PSV grote tijd uitbleven. Roda JC was in de tegenaanval wel erg gevaarlijk en nadat Henk Dijkhuizen al een goede mogelijkheid had verprutst, besliste Hupperts de wedstrijd in de 67ste minuut definitief in het voordeel van de Limburgers. Demouge kopte door en alleen voor Bertrams maakte Hupperts geen fout.

Brenet redde de eer nog wel namens PSV door in de 87ste minuut uit de 21ste (!) hoekschop van de Eindhovenaren binnen te koppen, maar het slotoffensief kwam te laat in het Philips Stadion. Het bleef 1-3, waardoor Roda JC zich plaatst voor de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi. PSV moest zich richten op de Eredivisie en de Europa League.