Roda wint ook thuisduel met hekkensluiter De Graafschap

Roda JC Kerkrade heeft ook de tweede thuiswedstrijd van dit seizoen in een zege omgezet. De Limburgers versloegen het vorig seizoen eveneens gepromoveerde De Graafschap met 1-0, waardoor De Superboeren nog altijd puntloos hekkensluiter zijn.

Roda was in de eerste helft de bovenliggende partij, maar had tot de 37ste minuut nodig om de score te openen. Tom van Hyfte werd op het randje van buitenspel weggestuurd en verraste doelman Hidde Jurjus (foto) door op doel te schieten in plaats van een voorzet te geven.

In de minuten voorafgaand aan die goal had diezelfde Jurjus De Graafschap nog op de been gehouden bij kansen van Edwin Gyasi. Bovendien kreeg hij hulp van de lat bij een vrije trap van Hicham Faik.

Faik toonde niet alleen bij die vrije trap zijn fraaie traptechniek. Direct na de 1-0 probeerde de middenvelder vanaf zestig meter Jurjus te verschalken, maar de goalie van de Doetinchemmers zag tot zijn opluchting dat hem nog een tegentreffer - en een wereldgoal - bespaard bleef.

Na rust probeerde De Graafschap de gelijkmaker te forceren, maar kon de ploeg van trainer Jan Vreman nauwelijks een vuist maken. Omdat de formatie van diens collega Darije Kalezic ook niet meer scoorde, bleef het wel spannend tot het laatste fluitsignaal.

Voor Kalezic is de zege om diverse redenen belangrijk. De Kerkradenaren wonnen voor het eerst sinds het seizoen 2006/07 weer eens de eerste twee thuisduels in de Eredivisie. Voor de coach was het treffen bovendien een weerzien met zijn oude club.

Voor De Graafschap bevalt de hernieuwde kennismaking met de Eredivisie vooralsnog een stuk minder. Omdat eerder al werd verloren van SC  Heerenveen (3-1) en PEC Zwolle (0-3) is De Graafschap als enige ploeg in de Eredivisie nog zonder punten.