Roda, NAC, Vitesse en Groningen maken geen fout om beker

De vroege bekerwedstrijden van woensdag leverden geen verrassingen op. Roda JC Kerkrade, FC Groningen, NAC Breda en Vitesse gingen niet in de fout tegen amateurclubs.

Rijnsburgse Boys – Roda JC Kerkrade 1-2
Frank Demouge heeft Rijnsburgse Boys weerhouden van een stunt in het KNVB-bekertoernooi. De centrumspits bezorgde Roda JC Kerkrade met twee treffers de winst. Makkelijk was de overwinning op de Topklasser niet. De Uien namen na twintig minuten brutaal de leiding via Martin van Eeuwijk. De linksbenige aanvaller liet doelman Filip Kurto, na een fraaie combinatie in het zestienmetergebied, kansloos.

Henk Dijkhuizen ontvangt de rode kaart van scheidsrechter Martin van den Kerkhof

Lang kon men niet genieten op Sportpark De Middelmors. In een tijdsbestek van zeven minuten boog Demouge de achterstand voor rust nog om in een voorsprong voor de Limburgers, die na ruim een half uur met tien man kwamen te spelen door de rode kaart van Henk Duikhuizen. In de tweede helft vielen geen treffers, waardoor Roda JC zich plaatste voor de derde ronde.

AFC – FC Groningen 0-2
FC Groningen heeft in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker een zakelijke overwinning geboekt op Zondag Topklasser AFC. In Amsterdam waren Filip Kostic en Género Zeefuik de doelpuntenmakers namens de ploeg van trainer Erwin van de Looi.

RVVH – Vitesse 1-3
Vitesse heeft zich niet bepaald overtuigend geplaatst voor de volgende ronde. Het kwam op bezoek bij RVVH op achterstand, maar ging er uiteindelijk met een 3-1 overwinning vandoor. De club uit de Zaterdag Hoofdklasse stond bij de start van het seizoen onder leiding van ex-prof Adri van Tiggelen, maar hij stapte een paar weken geleden al na één competitiewedstrijd op. Met interim-trainer Giovanni Franken op de bank kwamen de Ridderkerkers, die vorig seizoen om de KNVB-beker pas in de allerlaatste minuut verloren van FC Twente, verrassend op voorsprong uit een vrije trap van Jesse Eggers.

Theo Janssen stelde echter kort voor het einde van de eerste helft orde op zaken. Met een wereldgoal (hij volleerde een weggewerkte bal ineens in het doel) zette hij de ploegen weer op gelijke hoogte. Diezelfde Janssen stond na 65 minuten aan de basis van de nekslag voor RVVH. Zijn hoekschop werd door verdediger Guram Kashia met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd, waarna Jan-Arie van der Heijden het duel met een bekeken schuiver definitief in het slot gooide. Zijn 1-3 betekende ook de eindstand, waardoor RVVH het jubileum van middenvelder Robert Kooijman (hij speelde zijn vijfhonderdste duel in het eerste elftal) niet kon vieren met een bekerstunt.

Smitshoek – NAC Breda 1-2
NAC Breda had in Barendrecht alle mogelijke moeite met de Zaterdag Hoofdklasser Smitshoek. Bij de Bredanaars, die met veel vaste namen aantraden, leek Chelsea-huurling Stipe Perica na ruim twintig minuten de score te openen, maar hij zag zijn treffer afgekeurd vanwege buitenspel. De eredivisionist was in de eerste helft via Kees Kwakman en Alex Schalk dicht bij de 0-1, maar het waren de amateurs die verrassend de leiding  namen. Op slag van rust verraste Tom den Boer NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar met een wereldgoal. Hij krulde de bal van ruim twintig meter in de kruising.

Direct na de pauze legde Mats Seuntjens met een bekeken schot in de lange hoek echter de basis voor de benauwde zege voor NAC. Elson Hooi zorgde vervolgens na een uur spelen op aangeven van Jeffrey Sarpong (rechts op de foto hierboven) voor de winnende 1-2. Erwin Bravenboer was voor de thuisploeg in de slotfase akelig dicht bij de gelijkmaker, maar zover kwam het niet. Vermeldenswaardig was nog de invalbeurt van Anouar Hadouir. De aanvaller verving Schalk in de rust nadat hij door een blessure eind juli voor het laatst bij de wedstrijdselectie zat.