Roda JC hoopt opnieuw te profiteren van Vergoossen-effect

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De lunchwedstrijd van zondag wordt betwist tussen Roda JC Kerkrade en AZ.

Roda JC hoopt opnieuw te profiteren van Vergoossen-effect
Speelronde: 13
Aftrap: zondag 20 november, 12.30 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

• Na twaalf speelrondes bekleedde Roda JC Kerkrade de laatste plaats, hoewel de Limburgers al vier Eredivisie-duels ongeslagen zijn. AZ presteert deze jaargang wat wisselvallig. De Alkmaarders begonnen speelronde dertien op de vijfde positie.

• Roda JC Kerkrade - AZ is toe aan de 34ste editie in het kader van de Eredivisie. De Limburgers verloren iets vaker dan dat ze wonnen: twaalf om dertien keer. Acht keer hadden zij die een 3'tje op het totoformulier invulden het bij het rechte eind.

• Tijdens de laatste negen Eredivisie-ontmoetingen tussen beide teams werden zeven rode kaarten uitgedeeld. Kijken we alleen naar de laatste vier duels, dan bedraagt het aantal rode kaarten liefst vijf.

• Roda JC is ongeslagen sinds Sef Vergoossen op 14 oktober werd benoemd tot adviseur technische zaken. De Limburgers, die nog wel laatste staan, kwamen sindsdien eenmaal tot winst en speelden drie keer gelijk.

AZ is de laatste tijd moeilijk te verslaan in de Eredivisie.
AZ is de laatste tijd moeilijk te verslaan in de Eredivisie.

• Minder positief voor de Limburgers is de volgende statistiek: Roda JC zette slechts één van zijn laatste twintig thuiswedstrijden in de Eredivisie in winst om. FC Utrecht verloor op 28 januari van dit jaar met 1-0 in Kerkrade.

• Roda JC scoorde slechts vijf keer tijdens de eerste twaalf speelrondes. De laatste keer dat een ploeg vijf goals of minder had gemaakt in deze fase van het seizoen was Excelsior in 1972/73. De teller bij de Kralingers stond destijds pas op vier doelpunten.

• AZ is moeilijk te verslaan in de Eredivisie; slechts één van de laatste tien competitiewedstrijden mondde uit in een verliesbeurt. Mede daardoor bezitten de Alkmaars vijf punten meer dan vorig seizoen na twaalf duels.

• Op basis van alle resultaten in 2016 bezet AZ met zestig punten de derde plaats. De Alkmaarders hoeven alleen in PSV en Ajax hun meerdere te erkennen en houden onder meer Feyenoord onder zich.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.