Roda JC behoudt in Den Haag ongeslagen status

Roda JC heeft zondag het uitduel met ADO Den Haag winnend afgesloten. De thuisploeg produceerde een vroege goal, maar de Limburgers bogen in drie minuten de achterstand om in een 2-1 voorsprong. In het tweede bedrijf maakte de Belg Jimmy Hempte (foto) een einde aan de Haagse illusies.

ADO schoot in eigen huis uit de startblokken. Spits Lex Immers stuurde Wesley Verhoek de diepte in, de rechtsbuiten was Vincent Lachambre vervolgens te snel af en stelde met een scherpe voorzet (foto) Frantisek Kubik al na vier minuten in staat de openingstreffer van dichtbij binnen te tikken.

Lang kon de thuisploeg de voorsprong niet vasthouden. Net als vorige week tegen Vitesse (3-1 verliespartij) werd de voordelige marge uit handen gegeven. Slechts vijf minuten na de treffer van Kubik verdedigde Christian Kum te onstuimig, waarop Morten Skoubo naar de grond ging en werd beloond met een strafschop. De topscorer van vorig seizoen, Mads Junker, ontfermde zich over dit klusje en faalde niet: 1-1.
<br /> Drie minuten later kreeg ADO een tweede klap te verwerken. Opnieuw vervulde de Deen Skoubo een hoofdrol, toen hij Laurent Delorge wegstuurde. Die bleef met moeite overeind maar passeerde doelman Gino Coutinho.

Ook de Limburgers kregen met tegenslag te maken. Junker zakte zonder een tegenstander in de buurt finaal door zijn enkel. De doelpuntenmaker probeerde het nog even, maar moest op slag van rust toch de strijd staken.

Het eerste bedrijf kende een tumultueuze slotfase. Zo kwam Roda-verdediger Eric Addo goed weg. De rechtsback trok aan de noodrem toen Kubik hem de hielen liet zien maar mocht, tot ontsteltenis van de Hagenaars, met een gele kaart blijven staan.

Na de onderbreking bleef het team van John van den Brom hartstochtelijk naar de gelijkmaker zoeken. Maar het ontbrak de thuisploeg aan fortuin en de juiste afstemming. Roda liet ADO uitrazen en bleef met de rug tegen de muur overeind. Bij de eerste échte uitbraak was het direct raak. Aanwinst Hempte kon van ruim twintig meter aanleggen en liet Coutinho met een hard afstandsschot kansloos.

De knappe goal van de Belgische verdediger deed de hoop uit de Haagse harten verdwijnen. Omdat Roda naliet de marge te vergroten en ADO eveneens niet meer trefzeker was, werd er besloten met 1-3. Van den Brom is door de nederlaag nog steeds op zoek naar zijn eerste punten als trainer van ADO Den Haag. De Limburgers zijn vooralsnog ongeslagen.