Strafschoppen Nilsson nekken ADO Den Haag

ADO Den Haag kon de goede lijn van de voorbereiding slechts één helft doorzetten. Vitesse won op eigen veld dankzij twee strafschoppen van Lasse Nilsson (3-1).

Vitesse moest noodgedwongen afscheid nemen van de nodige basiskrachten en zag daarvoor slechts één huurling - Luca Caldirola - komen ter compensatie. De verwachtingen waren laag en de eerste helft bood ook weinig hoop voor de Arnhemmers.

ADO Den Haag was in het Gelredome beter en was ook hard op weg naar de zege. Caldirola kende een onwennig debuut bij Vitesse. Een fout van de Inter-huurling bracht Ricky van den Bergh in kansrijke positie. De Haagse aanvaller miste, maar enkele minuten was het toch raak voor ADO. Wesley Verhoek mocht op rechts opstomen en vond met zijn voorzet Lex Immers; 0-1.

De gelijkmaker van Vitesse was even onverwacht als belangrijk voor de thuisploeg. Wiljan Pluim draaide zich vrij en schoof de bal onder ADO-doelman Robert Zwinkels door in het Haagse doel. Het moment van de 1-1, in de blessuretijd van de eerste helft, bood de Arnhemse ploeg bovendien een psychologisch voordeel.

Na rust kwam Vitesse ook beter voor de dag, waar de Haagse gasten juist zich van een mindere kant lieten zien. De Arnhemse ploeg kreeg daarbij de hulp van ADO Den Haag, dat tot twee keer toe een strafschop tegen kreeg. Pascal Bosschaart werd bestraft voor hands, terwijl Ahmed Ammi een overtreding moest bekopen met een penalty. Nilsson liet zich beide keren de buitenkansjes niet ontnemen; 3-1.