Robben: 'Geen discussie mogelijk over de strafschop'

In tegenstelling tot Arsène Wenger meent Arjen Robben dat er over de strafschop die Bayern München kreeg op bezoek bij Arsenal geen discussie kan bestaan. De Duitse Champions League-houder won uiteindelijk in Londen met 0-2 omdat Arsenal met tien man geen stand hield. Bij de strafschop kreeg doelman Wojciech Szczesny een rode kaart.

Enkele minuten voor rust nam Robben de bal in het zestienmetergebied in de lucht aan, waarna Szczesny hem raakte. De strafschop die arbiter Nicola Rizzoli gaf leek gezien de beelden terecht. 'Daar kan volgens mij geen discussie over bestaan', meende ook Robben voor de camera's van de NOS. 'Het was zeker een beslissend moment. Ik nam de bal aan en daarna, bam. Ik lag op de grond en zag niks meer. Ik heb zelfs de bal niet meer gezien. En dat je dan daarna in het stadion het mikpunt bent. Ach, zo werkt het in de voetballerij.'

Overigens had Robben zelf de strafschop genomen, als hij dat had gekund. 'Dat was inderdaad de bedoeling. Ik stond bovenaan het lijstje, maar was net ondersteboven geschopt en had nog wel wat last. Ik moest even bijkomen. Bovendien is er die regel hè, dat als je zelf wordt neergehaald je 'm niet moet nemen.'

Uiteindelijk miste David Alaba de veelbesproken strafschop, maar liep Bayern tegen tien man van Arsenal via Toni Kroos en Thomas Müller (pas in de 88ste minuut) uit naar 0-2. Gemakkelijk ging dat ondanks een enorm overwicht niet.

Robben: 'Gelukkig is het nog wel gelukt de marge op twee te zetten. Hoe meer goals, hoe beter. En als je echt kritisch wilt zijn, had er nog wel eentje bij gemoeten. Maar goed, Arsenal kon en deed niks anders dan tegenhouden. Dan moet je geduldig zijn.'

Robben erkende dat Bayern het zeker in de beginfase moeilijk had. 'Het leek wel een storm. De eerste tien minuten werden we overlopen. Ik weet niet wat er met ons was, we kwamen overal een stap te laat. Gelukkige miste Özil die strafschop, anders hadden ze vleugels gekregen. Daarna kwamen wij er steeds beter in.'

Josep Guardiola was er in de beginfase niet gerust op.

Guardiola
Ook Bayern-trainer Pep Guardiola erkende na afloop dat zijn ploeg het vooral in de beginfase moeilijk had. 'Arsenal was de eerste twintig minuten véél beter. Na de rode kaart voor hun keeper werd het een andere wedstrijd.' Guardiola wilde niet oordelen over de rode kaart. 'Als hij de laatste man was, is het volgens de regels terecht.'

Dat zijn ploeg moeite had de man-meer-situatie in een goal om te zetten, verbaasde hem niet. 'Het is lastig om tegen een ploeg te spelen die negen spelers in het eigen zestienmetergebied houdt. Gelukkig konden we het geduld opbrengen om op een tweede goal te wachten. Nu moeten we ook in de return goed voor de dag komen, want afgelopen jaar verloren we in eigen huis ook met 2-0 van ze.'