RKC maakt principekwestie van transferconstructie De Jong

Reacties

Als het aan RKC Waalwijk ligt dan gaat de arbitragecommissie van de KNVB zich uitspreken tegen creatieve transferconstructies. De Brabantse club voelt zich benadeeld door Willem II bij de transfer van Frenkie de Jong naar Ajax.

RKC maakt principekwestie van transferconstructie De Jong

Een jaar geleden stapte De Jong voor het symbolische bedrag van één euro over naar Ajax. Vervolgens kreeg Willem II op huurbasis de beschikking over vier Ajacieden: Richairo Zivkovic, Lesly de Sa, Ruben Ligeon en Lucas Andersen.

Door deze constructie bleef RKC met lege handen achter. De Waalwijkers zeggen contractueel recht te hebben op veertig procent van de transfersom, aangezien De Jong deel uitmaakte van de gezamenlijke opleiding van RKC en Willem II. Op basis van de economische waarde denkt RKC aanspraak te kunnen maken op negentigduizend euro.

De gang naar de arbitragecommissie van de KNVB is voor RKC een principekwestie. 'Wij willen dat er afgerekend wordt op de reële waarde', zegt RKC-advocaat Jesse Nederlof tegen Voetbal International. 'Het kan niet zo zijn dat een derde partij met lege handen achterblijft. Er zijn afspraken gemaakt. Dat is de kern van de kwestie. Dit is ook belangrijk voor het Nederlandse voetbal. Het is niet juist als men op deze manier onder financiële afspraken uitkomt.'

Rondom de transfer van Michel Vorm naar Tottenham Hotspur vond een vergelijkbaar geschil plaats. FC Utrecht claimde recht te hebben op een afgesproken percentage van de transfersom voor Vorm, die medio 2014 overkwam van Swansea City. De Premier League-clubs verschuilden zich echter achter een ruilconstructie. Ben Davies vertrok net als Vorm naar White Hart Lane, terwijl Gylfi Sigurdsson de omgekeerde weg bewandelde. De beurzen bleven daarbij gesloten. Sporttribunaal CAS stelde in die kwestie Swansea in het gelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.