Revelatie Dolberg grote roerganger in Ajax-show tegen NEC

Reacties

De nog altijd maar negentienjarige Kasper Dolberg ontpopt zich dit seizoen meer en meer tot grote revelatie in de Eredivisie. Onder aanvoering van de jonge Deense spits veegde Ajax zondagmiddag NEC van het veld. Na een glaszuivere hattrick van de kersverse international bleef de teller uiteindelijk steken op 5-0.

Revelatie Dolberg grote roerganger in Ajax-show tegen NEC

Afgelopen week was het nog onduidelijk of Dolberg mee zou doen bij Ajax. De Deen maakte afgelopen interlandperiode zijn debuut namens de nationale ploeg in een WK-kwalificatieduel met Kazachstan, maar liep een voetblessure op waardoor hij het oefenduel met Tsjechië miste. Eenmaal terug in Amsterdam bleek de jonge spits fit genoeg om zondag te starten.

Snoeihard
En de Deen liet dat weten ook. In de negentiende minuut zette hij Ajax op voorsprong. Na een één-tweetje met landgenoot Lasse Schöne dribbelde Dolberg langs drie NEC'ers en schoot hij de bal snoeihard en hoog in de korte hoek. Even daarvoor had Hakim Ziyech pas het startsein gegeven voor een Amsterdams offensief, maar had doelman Joris Delle nog een antwoord op zijn pegel van afstand.

Direct na de 1-0 schrok Ajax even toen een knal van Mohamed Rayhi in het zijnet belandde. NEC-trainer Peter Hyballa was een van de aanwezigen in De Arena die dacht dat de poging van zijn aanvaller de gelijkmaker was. Omdat Ajax-goalie André Onana direct na die kans redde toen Kevin Mayi vrij voor hem opdook, kon Dolberg het duel na 24 minuten eigenlijk al beslissen. Met een beheerste schuiver vormde hij het eindstation van een fraaie aanval die via Ziyech en aanvoerder Davy Klaassen liep: 2-0.

Nadat Delle kansen voor Davinson Sánchez (knal van afstand) en Bertrand Traoré onschadelijk had gemaakt, completeerde Dolberg in de 37ste minuut zijn hattrick. Het Deense talent toonde daarmee zijn veelzijdigheid, want op aangeven van linksback Daley Sinkgraven klopte hij Dario Dumic in de lucht. De achterwaartse kopbal betekende alweer de achtste competitiegoal voor Dolberg, waarmee hij (voorlopig) gedeeld topscorer is samen met Nicolai Jørgensen (Feyenoord) en Enes Ünal (FC Twente). Veelzeggend was tevens dat alle drie de doelpogingen van Dolberg voor rust ook daadwerkelijk tot een goal leidden.

Met zijn drie goal werd Kasper Dolberg de jongste maker van een hattrick bij Ajax sinds Rafael van der Vaart in december 2001. De Deen, negentien jaar en 45 dagen oud, was in elf thuisduels van Ajax dit seizoen goed voor tien treffers en twee assists.
Met zijn drie goal werd Kasper Dolberg de jongste maker van een hattrick bij Ajax sinds Rafael van der Vaart in december 2001. De Deen, negentien jaar en 45 dagen oud, was in elf thuisduels van Ajax dit seizoen goed voor tien treffers en twee assists.

Direct na rust had Dolberg voor het eerst zijn vizier niet op scherp staan toen hij over schoot. Uiteindelijk stond nog voor het uur de 5-0 eindstand op het scorebord. Eerst schoof Traoré de bal beheerst in de verre hoek. De laatste goal was ook van Deense makelij, maar niet van Dolberg. Na een breedtepass van de gevierde spits knalde Schöne de bal op schitterende wijze in de bovenhoek. Ondanks de nodige kansen bleef het leed voor NEC bij vijf treffers. Door de show van Dolberg is NEC dus ook na veertig competitieduels nog altijd zonder zege bij Ajax (zes keer gelijk, 34 keer verlies). De ploeg van Hyballa bungelt met twaalf punten daardoor nog onderaan de middenmoot op de vijftiende plek.

Koploper
Bij Ajax wordt een stuk vrolijker teruggekeken op de laatste maanden. Sinds de 1-2 thuisnederlaag van 20 augustus in het competitieduel met Willem II won Ajax acht keer in de Eredivisie en werd er twee keer gelijkgespeeld. Alle competities meegerekend is de formatie van trainer Peter Bosz al zestien duels op rij ongeslagen. Drie van die optredens eindigden in een gelijkspel. De 4-1 afstraffing bij FK Rostov (24 augustus) in de play-offs van de Champions League is daardoor nog altijd de laatste verliespartij van de Amsterdammers. Inmiddels is Ajax, dat in de slotfase Sinkgraven nog geblesseerd zag afhaken, zelfs koploper. Feyenoord heeft met het duel met PEC nog te gaan een punt minder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.