Reddende engel De Gea helpt Van Gaal aan eerste uitzege

Reacties

Ondanks alle personele problemen hebben Manchester United en manager Louis van Gaal op bezoek bij Arsenal eindelijk de eerste uitoverwinning van het seizoen geboekt in de Premier League: 1-2. United trad voor het eerst sinds eind augustus weer aan in een 5-3-2-formatie, maar het waren toch vooral de reddingen van doelman David de Gea die Van Gaal drie punten en de vierde plek opleverden.

Reddende engel De Gea helpt Van Gaal aan eerste uitzege

United trad in het Emirates Stadium aan met Paddy McNair en Tyler Blackett in de basis. Met de twee onervaren centrumverdedigers naast Engels international Chris Smalling in de defensie had Van Gaal al zijn defensieve kaarten uitgespeeld, want de wedstrijdselectie telde door de vele blessures (Daley Blind, Jonny Evans, Phil Jones, Marcos Rojo en rechtsback Rafael) verder geen enkele centrumverdediger.

Tot overmaat van ramp zag Van Gaal na zestien minuten ook linksback Luke Shaw naar de kant gaan. Het kwam hem voor deze ene keer eens niet duur te staan, want De Gea bewees telkens dat hij inmiddels is uitgegroeid tot onmisbare steunpilaar in de ploeg van de voormalige Oranje-bondscoach. De Spaanse sluitpost zag met name Alexis Sánchez, Danny Welbeck en Jack Wilshere enkele keren gevaarlijk voor zijn doel opduiken, maar hield dat met kunst- en vliegwerk aanvankelijk schoon.

David de Gea voorkomt een zekere treffer van Jack Wilshere, die na rust geblesseerd uitviel.
David de Gea voorkomt een zekere treffer van Jack Wilshere, die na rust geblesseerd uitviel.

Dit keer was het daarom niet Van Gaal maar Arsène Wenger die over een gebrek aan geluk mocht klagen, al kwam Arsenal wel goed weg toen scheidsrechter Mike Dean een kopstoot van Wilshere aan het adres van Marouane Fellaini onbestraft liet. Nadat de al vaker door blessures geteisterde Wilshere in de 55ste minuut met een kwetsuur het veld alsnog had verlaten, sloeg het noodlot toe voor The Gunners.

United had tot dan toe alleen via een gekruld afstandsschot van Ángel di María echt gevaar gesticht, maar kwam in de 56ste minuut op voorsprong doordat Kieran Gibbs een schot van Antonio Valencia dusdanig van richting veranderde dat het in het Arsenal-doel vloog. De linksback was even daarvoor in botsing gekomen met zijn eigen doelman, Wojciech Szczesny, waardoor Valencia in balbezit kwam. Bovendien moest ook Szczesny door de onfortuinlijke botsing geblesseerd naar de kant.

Wayne Rooney was belangrijk. Hier viert de United-captain de eigen goal van Kieran Gibbs.
Wayne Rooney was belangrijk. Hier viert de United-captain de eigen goal van Kieran Gibbs.

Om na het 3-3 gelijkspel tegen Anderlecht en het 2-1 verlies bij Swansea City een nieuwe teleurstelling te voorkomen, zocht Arsenal in het restant van de wedstrijd de aanval. United - en vooral De Gea - gaf opnieuw geen krimp en sloeg vijf minuten voor tijd nogmaals toe. Uit een vlijmscherpe counter besliste Wayne Rooney op aangeven van Di María de Engelse kraker: 0-2. De grotendeels onzichtbare Robin van Persie bevond zich toen al tien minuten aan de kant voor talent James Wilson.

Het werd nog heel even spannend toen Di María een levensgrote kans op de 0-3 miste en invaller Olivier Giroud bij zijn rentree met een verwoestend schot in de kruising nog hoop bracht in de harten van de Arsenal-fans, maar de tweede zege op rij en de eerste op vreemde bodem kwamen daarna voor Van Gaal niet meer in gevaar. United stijgt hierdoor naar de vierde plaats met evenveel punten als Newcastle (19), Arsenal staat achtste.

Met de huidige vierde plek zou Van Gaal voldoen aan zijn doelstelling, aangezien hij voor het seizoen het behalen van een Champions League-ticket als opdracht kreeg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.