Records Rosenborg domineren seizoen 2003

Na Zweden en Finland is ook in Noorwegen de competitie afgerond. VI.nl belicht enkele opvallende feiten uit het seizoen 2003, waarin Rosenborg BK als vanouds domineerde.

• Met zeven zeges op rij vanaf de competitiestart maakte Rosenborg BK zich al vroeg in het seizoen een Noors record eigen. Sinds de herindeling van het Noorse competitievoetbal in 1963 was het geen enkele ploeg ooit gelukt meer dan zes duels op rij te winnen vanaf de eerste speeldag.

• Op 26 oktober, in het gewonnen duel bij Bryne FK (2-4), evenaarde Rosenborg zijn eigen Noors record door liefst tien van de dertien uitduels te winnen. Eerder lukte dat de ploeg in het seizoen 1998.

• Rosenborg veroverde met overmacht zijn twaalfde landstitel op rij. De grootmacht uit Trondheim had liefst veertien punten voorsporong op de nummer twee FK Bodø/Glimt. Het is de grootste marge van een koploper sinds het seizoen 1995, toen de voorsprong van RBK op de toenmalige naaste achtervolger Molde FK vijftien punten bedroeg.

• De laatste thuiswedstrijd van Rosenborg (0-1 tegen Tromsø IL) bezorgde de club een nieuw toeschouwersrecord in Noorwegen. Gemiddeld passeerden tijdens het seizoen 2003 liefst 15.506 bezoekers de poorten van het Lerkendal Stadion, tweehonderd meer dan het toeschouwersmoyenne dat SK Brann in 1963 realiseerde.

• Rosenborg-aanvaller Harald Martin Brattbakk kroonde zich voor de vijfde keer in zijn loopbaan tot Noors topscorer en verbeterde daarmee het record van de legendarische aanvaller Odd Iversen, die vier keer topschutter werd. Brattbakk veroverde de topscorerstitel eerder in 1994, 1995, 1996 en 2002.

• Aanvaller Edwin van Ankeren maakte in zijn derde en laatste seizoen bij Odd Grenland tien doelpunten in competitieverband. Daarmee werd de Nederlander de meest productieve buitenlander in het seizoen 2003. Met die tien treffers eindigde Van Ankeren op de gedeelde zesde plaats van het topscorersklassement.

• De twee staartclubs Aalesund FK en Bryne FK verzamelden meer punten dan welke degradant ook in de laatste tien seizoenen. Aalesund verzamelde 28 punten en eindigde als dertiende, Bryne Fk sprokkelde 22 punten bijeen en werd hekkensluiter.

• Lillestrøm SK-verdediger Torgeir Bjarmann neemt afscheid als prof met een totaal van 305 competitiewedstrijden op het hoogste niveau in Noorwegen. Daarmee bezet hij de derde plaats op de ranglijst aller tijden. Alleen oud-spelers Tom Guldbrandsen (307 duels) en Ola By Rise (346) hebben meer optredens achter hun naam staan.

Bekijk hier al onze video's