Real moet breken met historie om Barça bij te benen

Reacties

De 36ste speelronde in de Primera División gaat vrijdag om 20.45 uur van start. Tim Vos, webredacteur van Voetbal International, blikt vooruit.

Real moet breken met historie om Barça bij te benen

Barcelona was afgelopen woensdag in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München vooral in het laatste kwartier (plus de blessuretijd) niet te stoppen, maar in de Primera División is dat de laatste weken al voortdurend het geval. Waar de ploeg van trainer Luis Enrique tegen Bayern drie keer scoorde in zeventien minuten (3-0), was de productie tegen Getafe en Córdoba met veertien treffers in 180 minuten minstens zo indrukwekkend.

Het zorgde ervoor dat de Catalanen aartsrivaal Real Madrid achterhaalden – de nummers één en twee van Spanje scoorden tot nu toe allebei 105 keer in de Primera División – en dat in de laatste drie competitieduels het telraam erbij kan worden gepakt. Want als Lionel Messi, Neymar en Luis Suarez – dit seizoen samen al goed voor 111 officiële treffers – zo gemakkelijk blijven scoren, is het record dat Real Madrid drie jaar geleden onder leiding van José Mourinho vestigde (121 goals) allerminst veilig.

De komende weken hoeft Barcelona waarschijnlijk alleen serieuze tegenstand te verwachten als het op 17 mei een bezoek brengt aan Atlético Madrid. Zaterdag komt met Real Sociedad een ploeg naar Camp Nou die in de thuishaven van de huidige koploper de laatste twee keer hard onderuitging (4-1 en 5-1). Op de laatste speeldag is het tegen degradatie vechtende Deportivo La Coruña te gast bij Barça. Depor verloor onlangs nog met 4-0 in Elche.

Valencia won op 4 januari in het eigen Mestalla met 2-1 van Real Madrid. Sindsdien kostte alleen het thuisduel met Villarreal punten (0-0).
Valencia won op 4 januari in het eigen Mestalla met 2-1 van Real Madrid. Sindsdien kostte alleen het thuisduel met Villarreal punten (0-0).

Of Barcelona het doelpuntenrecord gaat breken is interessant, maar de titelstrijd met Real Madrid is natuurlijk veel belangrijker. Zaterdagavond wacht De Koninklijke de laatste serieuze horde in de thuiswedstrijd tegen Valencia, voordat de mannen van trainer Carlo Ancelotti nog naar Espanyol moeten en het seizoen op eigen veld afsluiten tegen Getafe. Leveren die drie duels negen punten op, dan is elke misstap die Barcelona begaat dodelijk, gezien het verschil van twee punten en het onderlinge resultaat. Dat laatste is bij een gelijk aantal punten doorslaggevend en in dat geval in het voordeel van Madrid.

Wat dat betreft is de topper tegen Valencia cruciaal. Het verhaal van de huidige nummer vier van Spanje staat meteen symbool voor de verhoudingen in de Primera División. Los Che zijn nog maar vijf punten verwijderd van het aantal punten (77) dat hen in 2004 de laatste landstitel uit de clubhistorie opleverde, maar staan ver achter op de twee titelkandidaten. Opsteker voor Real is dat de ploeg van de Portugese trainer Nuno vooral in het eigen Mestalla onklopbaar is. De laatste drie uitduels leverden Valencia telkens puntenverlies op.

Desondanks staat morgenavond in Bernabéu een onvervalste kraker op het programma. Valencia won begin dit jaar thuis met 2-1 van Real en bleef op 4 mei vorig jaar ook overeind in de Spaanse hoofdstad: 2-2. De club uit de sinaasappelstad geldt de laatste jaren als een onvervalste angstgegner van De Koninklijke, want ook de confrontaties in Madrid tijdens de seizoenen 2012/13 en 2011/12 eindigden in een gelijkspel. Real zal met die historie moeten breken wil het de ontketende titelconcurrent uit Barcelona bijbenen.

Programma
Eibar 08-05
20:45
Espanyol
Granada 09-05
16:00
Córdoba
Barcelona 09-05
18:00
Real Sociedad
Real Madrid 09-05
20:00
Valencia
Athletic de Bilbao 09-05
22:00
Deportivo La Coruña
Levante 10-05
12:00
Atlético Madrid
Villarreal 10-05
17:00
Elche
UD Almería 10-05
19:00
Málaga
Celta de Vigo 10-05
21:00
Sevilla
Rayo Vallecano 11-05
20:45
Getafe
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.