Real Madrid pakt titel op bizarre Barcelona-avond

De apotheose van La Liga werd een anticlimax. Een snelle treffer van Cristiano Ronaldo nam de onzekerheid over de nieuwe Spaanse kampioen snel weg. De bizarre avond in Camp Nou kon niet voorkomen dat Real Madrid zijn 33ste titel pakte.

La Liga, de strijd tussen Real Madrid en Barcelona, het duel van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Op de laatste speeldag waren de schijnwerpers ook gericht op deze hoofdrolspelers. Het verschil van drie punten was de basis van een spannend scenario. Maar uiteindelijk stonden de Catalanen en de Argentijn in de schaduw van de aartsrivalen.

Ronaldo deed zondag al heel snel van zich spreken. De wedstrijd tegen Málaga was minder dan honderd seconden bezig, toen het Portugese fenomeen al zijn treffer binnen had. Een foute terugspeelbal van Luis Hernández was de basis voor het twaalfde doelpunt van Ronaldo in de laatste acht duels. De Portugees omspeelde doelman Carlos Kameni en prikte de 0-1 in het lege doel.

De Madrileense euforie werd alleen maar groter door de gang van zaken in Camp Nou, waar Barcelona in de eerste helft de inspiratie leek te missen om ten koste van Eibar de druk op Real Madrid te houden. Sterker nog, het verloop van het duel in de Catalaanse hoofdstad nam de spanning van de titelstrijd weg.

Niet alleen brak Eibar in de zevende minuut tot ieders verrassing de ban via Takashi Inui, maar had Barcelona ook het vizier niet op scherp staan. Met name Luis Suárez maakte zich daar schuldig aan. Zo schoot de Uruguayaan na een kwartier alleen voor Eibar-doelman Yoel de bal naast. Bovendien ontsnapte Barcelona aan meer schade toen Ruben Peña uit de rebound naast schoot.

Ook Real Madrid liet in de eerste helft in Rosaleda de nodige kansen onbenut. Maar voor de ploeg van trainer Zinedine Zidane was er minder reden om te wanhopen na de missers van onder anderen Ronaldo en Karim Benzema. Tien minuten na rust zorgde de laatste juist voor meer Madrileense vreugde door in de rebound de 0-2 te maken. Er hing wel een buitenspellucht aan.

Kenmerkend was dat in Camp Nou niet veel minuten na de 0-2 van Real Messi juist opzichtig faalde. Vrijgespeeld door Suárez schoot de Argentijn enkele meters van het doel naast. De treffer voor de thuisploeg kwam in de 63ste minuut nota bene van Eibar-linksback David Junca.

Het was de aansluitingstreffer. Inui had namelijk in de 61ste minuut met zijn tweede goal van de avond – dit keer een pegel in de korte bovenhoek – de gasten op koers gezet van een historisch succes van Eibar in Camp Nou.

Dat bleek te hoog gegrepen voor Eibar. Na de gelijkmaker van Suárez viel het doek voor de gasten in 75ste minuut. Ander Capa ging in de fout in een duel met Neymar en moest dat bekopen met een tweede gele kaart en een strafschop. Messi, die vijf minuten eerder een penalty (nadat Jordi Alba in de grond trapte) had gemist, benutte dit keer wel de buitenkans en behoedde Barcelona zo voor een blamage. De Argentijn maakte ook nog de 4-2, zijn 37ste goal in La Liga.

Maar het was allemaal zonder resultaat. Real Madrid had aan een punt genoeg voor de 33ste titel in de historie. Die minimale oogst in Málaga was al lang en breed binnen. De voorsprong bood De Koninklijke de gelegenheid om gas terug te nemen al een voorschot op het feest. Want eigenlijk na 98 seconden in Málaga al zeker dat Real Madrid Barcelona ging aflossen als kampioen van Spanje.