La Liga, een competitie van 380 duels en uiteindelijk heersen er twee

Reacties

Het aftellen naar de ontknoping van de titelrace in La Liga is bijna ten einde. Zondagavond volgt de beslissing in de zoveelste tweestrijd tussen Real Madrid en Barcelona en in het zoveelste seizoen waarin Lionel Messi en Cristiano Ronaldo regeerden op de Spaanse velden.

La Liga, een competitie van 380 duels en uiteindelijk heersen er twee

In het tijdperk van de twee is het grootste gevaar dat de mijlpalen slechts voor kennisgeving worden aangenomen. Woensdagavond verbrak Ronaldo het record van Jimmy Greaves, de vorige topscorer aller tijden in het geheel van de vijf grote Europese competities. Bij de Portugees staat de teller nu op 368 goals. Zet die doelpunten in clipjes van dertig seconden achter elkaar en je bent als kijker ruim drie uur verder.

De hongerige

Voor de man voor wie alles nog niet genoeg is, was er nooit tijd te verliezen. Ronaldo stond er van augustus tot en met begin juni. Altijd en overal. Gewisseld worden was een drama en niet gebruikt worden de overtreffende trap daarvan. Pas na het winnen van het EK afgelopen zomer en de gevolgen van de knieblessure die hij in die finale opliep, is de omslag gekomen. Less is more. Zo is het nu.

Bij vijf van de laatste zeven uitwedstrijden van Real in La Liga zat Ronaldo niet eens bij de wedstrijdselectie. De verklaring van Zinedine Zidane voor het gegeven dat de 32-jarige Portugees specifiek bij uitwedstrijden gespaard wordt, klonk logisch. Het scheelt Ronaldo het circuit van vliegen, in een hotel verblijven, spelen en vervolgens weer terugreizen naar Madrid. Voor even stapt hij dan volledig uit de uitputtende carrousel. Vanaf zijn bank zag de aanvaller bovendien dat het goed was. Het B-team klaarde de klussen ver van huis.

De tijd van sparen is inmiddels voorbij. Nog twee wedstrijden heeft Real te gaan om twee hoofdprijzen binnen te slepen. De efficiënter spelende Ronaldo oogt scherp als een mes. Bij zijn laatste acht wedstrijden scoorde hij dertien keer. En er zit nog voldoende in het vat, zo bevestigde Ronaldo nog tegen AS na zijn twee goals tegen Celta. 'Ik heb mezelf dit seizoen een beetje meer gespaard, omdat alles toch beslist wordt in de finalewedstrijden.'

Bloed, goals en klasse

Snipperdagen opnemen was er voor Messi niet bij dit seizoen. Het was een seizoen van achtervolgen, van telkens bijschakelen om in de race voor hoofdprijzen te blijven. Dat die er waarschijnlijk niet komt, als je het bekertoernooi niet meerekent, zegt niets over de Messi van dit seizoen. Met zijn standaard bereikte hij weer een eenzame hoogte, terwijl hij zag dat in zijn schaduw de kwaliteit veel minder was dan in afgelopen jaren.

In zekere zin was de one-man-show in De Wedstrijd van het Jaar dan ook symbolisch. Meer dan een wedstrijd was El Clásico op 23 april een puur gevecht. Messi incasseerde een elleboogstoot van Marcelo, spuugde wat bloed op het gras, duwde een prop in zijn mond en scoorde niet veel later. Ook een vliegende tackle van Sergio Ramos werd overwonnen, om in de 93ste minuut zelf de genadeklap uit te delen met de 2-3. Onverschrokken en gehavend stond hij daar vervolgens met zijn shirt in zijn handen, als een winnaar uit een helse strijd. De moraal van het verhaal: maak Messi vooral niet boos.

Geprikkeld is zowel Messi als Ronaldo op zijn best. Al sinds 2009 zijn ze samen toonaangevend in Spanje. De een staat symbool voor het pure talent, de ander voor de enorme drang naar absolute perfectie. Samen vormen ze nu al voor het achtste seizoen op rij de hors categorie in de beste competitie van de wereld. Vijf keer werd Barcelona kampioen in die periode, één keer was het Real. Zondagavond volgen de beslissende klappen in ronde acht. Spektakel is gegarandeerd. (Bas van den Hoven)

Stand La Liga 
1. Real Madrid37-90 (+63)
2. Barcelona37-87 (+77)

Onderling resultaat gaat in Spanje boven doelsaldo. Door  de 2-3 zege bij Real Madrid en het 1-1 gelijkspel in Camp Nou is dat in het voordeel van Barcelona. De Madrilenen moeten dus minimaal één punt pakken bij Málaga om zeker te zijn van de titel. Barcelona speelt thuis tegen Eibar. Beide wedstrijden beginnen zondagavond om 20.00 uur.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.