Real Madrid in flow voor zesde Clásico tegen Barcelona

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 26ste speelronde is dat het duel tussen Real Madrid en Barcelona van zaterdagmiddag (16.00 uur).

Real Madrid in flow voor zesde Clásico tegen Barcelona


REAL MADRID
Klassering derde plaats (52 punten uit 25 duels)

Vorm Met zestien punten achterstand maakt Real Madrid zich weinig illusies op titelprolongatie. Niettemin zit de formatie van trainer José Mourinho in een flow. Met de indrukwekkende 1-3 zege bij Barcelona tijdens de halvefinalereturn om de Copa del Rey deelde ze een gevoelige tik uit. De laatste vijf officiële wedstrijden leverden vier zeges op; alleen de heenwedstrijd in de Champions League eindigde onbeslist. Tijdens de zesde Clásico van het seizoen zal Real Madrid stiekem ook vooruitkijken naar komende dinsdag. Dan speelt het de return bij Manchester United voor een plaats in de kwartfinales van de Champions League.

Opvallend Mourinho kan nu al niet meer heen om Raphaël Varane. De pas negentienjarige verdediger was de grote uitblinker tijdens de twee bekerduels met Barcelona. In de eerste plaats doordat hij in beide ontmoetingen scoorde. Maar vooral doordat de Fransman in het hart van de defensie geen enkele overtreding nodig had. Het afgelopen jaar vormden Pepe en Sergio Ramos het vaste centrale duo van Real Madrid. Maar de laatste duels begon Pepe enkele keren op de bank ten gunste van Varane.

Afwezigen Iker Casillas, Ángel di María

BARCELONA
Klassering eerste plaats (68 punten uit 25 duels)

Vorm De nederlagen van Barcelona bij AC Milan in de Champions League (2-0) en voor de beker tegen Real Madrid (1-3) zijn keihard aangekomen. In de Primera División gaat de Catalaanse grootmacht soeverein aan kop. Maar in die topwedstrijden lijkt Barça niet meer te weten hoe het een sterk verdedigende topploeg kapot kan spelen. Tegen zowel AC Milan als Real Madrid creëerden de Blaugranas nauwelijks echt uitgespeelde kansen en bleek Lionel Messi tamelijk machteloos. De recente serie in de competitie – dertien punten uit de laatste vijf duels – is hierdoor weinig waard. Opmerkelijk is ook dat Barcelona drie keer eerst op achterstand kwam.

Opvallend Hoewel Barcelona onlangs in Milaan pijnlijk verloor, is het in de Primera División met afstand de sterkste ploeg buitenshuis. Van zijn dertien competitieduels op vreemde bodem won het er elf. Met inbegrip van één gelijkspel behaalde Barça 34 punten, liefst veertien meer dan de zogeheten nummer twee Real Madrid. Buiten Camp Nou morste de formatie alleen punten bij Real Sociedad (3-2 verlies) en Valencia (1-1).

Afwezigen Xavi

Real Madrid is de laatste twee seizoenen succesvoller tegen Barcelona in Camp Nou dan het eigen Estadio Bernabéu. Ook scoorde het vaker in Catalonië dan in Madrid. Vijftig keer won Real Madrid een thuisduel met Barça in competitieverband, vijftien keer werd het gelijk en zeventien keer verloor het.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 Real Madrid - Barcelona 4-1
2008/09 Real Madrid - Barcelona 2-6
2009/10 Real Madrid - Barcelona 0-2
2010/11 Real Madrid - Barcelona 1-1
2011/12 Real Madrid - Barcelona 1-3


Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's