Real laat Barça en Milan achter zich met vierde CL-titel

Reacties

Real Madrid heeft dankzij de overwinning op Atlético Madrid (4-1) eindelijk de zo langverwachte tiende Europa Cup I in de wacht gesleept. De Koninklijke scherpt daardoor het eigen record aan van meeste eindzeges in de historie van het Europa Cup I-toernooi en heeft met vier glorieuze Champions League-campagnes nu ook het record in het miljoenenbal alleen in handen.

Real laat Barça en Milan achter zich met vierde CL-titel

Dat Real twaalf jaar na de 2-1 overwinning op Bayer Leverkusen weer eens een Europese hoofdprijs wint, betekent dat het weer verder afstand neemt van de naaste achtervolger AC Milan. De Rossoneri naderden De Koninklijke halverwege de jaren negentig door in 1994 een vervolg te geven aan de EC I-zeges in 1989 en 1990. De teller van Milan stond dankzij die sterke periode op vijf, slechts één minder dan Real, dat de Europa Cup I destijds voor het laatst had gewonnen in 1966.

Rond de eeuwwisseling nam de Spaanse grootmacht echter weer afstand van Milan. In 1998, 2000 en 2002 belandde de Cup met de Grote Oren telkens in de rijk gevulde prijzenkast van het Estádio Santiago Bernabéu. Los Merengues vestigden daarmee tevens een record door als eerste club drie keer de in 1992/93 opgerichte Champions League (de voortzetting van het Europa Cup I-toernooi) te winnen.

In de jaren daarna evenaarden Milan (CL winst in 2003 en 2007) en Barcelona (2006, 2009 en 2011) het record van Real, dat lang moest wachten voor het kon terugslaan naar de directe concurrentie. Na het schitterende doelpunt van Zinedine Zidane tegen Bayer Leverkusen in 2002 was het twaalf jaar wachten op het volgende succes.  

Nadat het er dankzij de 4-1 overwinning in Lissabon eindelijk weer van is gekomen, hoeft Real de bovenste tree op het hoogste Europese podium niet langer met Milan en Barça te delen. Met de vierde CL-eindzege en de tiende in totaal is Real in alle opzichten weer de beste van Europa, de positie die de club zichzelf al sinds haar suprematie in de jaren vijttig toe-eigent.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.