Ronaldo evenaart finaleproductie Raúl, Eto'o en Messi

Door zaterdagavond in de Champions League-finale tegen Atlético Madrid vlak voor het einde van de verlenging uit een strafschop de 4-1 op het scorebord te zetten, heeft Cristiano Ronaldo in navolging van Raúl, Samuel Eto'o en Lionel Messi in twee verschillende CL-finales gescoord.

En dus zijn er nu vier spelers die in twee verschillende Champions League-finales scoorden. Raúl was in 2002 de eerste die dat kunstje flikte. De aanvoerder van Real Madrid opende tegen Bayer Leverkusen (2-1) al in de negende minuut de score. Twee jaar eerder bepaalde hij tegen Valencia de eindstand op 3-0. In 1998 droeg Raúl niet bij aan de 1-0 overwinning van Real op Juventus.

Sinds 2009 moest Raúl zijn gelijke erkennen in Samuel Eto'o. De Kameroense spits maakte zowel in de CL-finale van 2006 als in die van 2009 de eerste treffer van Barcelona, dat daardoor van respectievelijk Arsenal (2-1) en Manchester United (2-0) won. In 2010 won hij het miljoenenbal ook nog met Internazionale (2-0 tegen Bayern München), maar toen scoorde Diego Milito twee keer.

Messi werd in 2011 de derde speler die in twee finales scoorde. In 2009 passeerde hij Edwin van der Sar met een tegendraadse kopbal, twee jaar later verschalkte hij de Nederlandse doelman met een schot van afstand. Het betekende dat Manchester United net als in 2009 zijn meerdere moest erkennen in Barcelona (3-1).

Overigens zijn Eto'o, Messi, Raúl en Ronaldo niet de enige spelers met twee finalegoals achter hun naam. Hernán Crespo, Filippo Inzaghi, Daniele Massaro, Diego Milito en Karl-Heinz Riedle scoorden alleen ooit twee keer in één CL-eindstrijd. Alleen in het geval van Crespo leverde dat geen overwinning op. Hij verloor in 2005 met AC Milan na strafschoppen van Liverpool (3-3).

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.