Real gewaarschuwd voor vorm Costa en derby-ervaring Villa

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de zevende speelronde is dat het duel tussen Real Madrid en Atlético Madrid van zaterdagavond (22.00 uur).

Real gewaarschuwd voor vorm Costa en derby-ervaring Villa

Real Madrid

Klassering: 3de plaats (zestien punten uit zes duels)
Vorm: W-W-G-W-W

Vijf zeges en een gelijkspel in de competitie plus een klinkende 1-6 overwinning in de Champions League op Galatasaray. Het zijn geen cijfers om je voor te schamen. Toch heerst er bij Real Madrid allesbehalve optimale tevredenheid over de laatste resultaten. Dit is deels doordat de formatie van trainer Carlo Ancelotti drie competitieduels met slechts één goal verschil won.

Zowel tijdens de eerste speelronde thuis tegen Real Betis als bij Elche (beiden 2-1 winst) afgelopen woensdag werd de zege pas in de slotfase veiliggesteld. Tegen Elche was er zelfs een zeer discutabele strafschop in blessuretijd voor nodig. Dit heeft geleid tot grote commotie in Elch en heel Spanje. De betreffende arbiter César Muñiz moet zelfs vrezen voor sancties van de voetbalbond.

Uitgelicht
Xabi Alonso (31) verwacht volgende week zijn rentree te maken op het trainingsveld. De Baskische middenvelder speelde dit seizoen nog niet als gevolg van een schaambeenoperatie en een breuk in zijn rechtervoet; naar verwachting zal zijn rentree in de hoofdmacht pas eind november plaatshebben.

Hoewel een fitte Alonso een onomstreden waarde zou moeten zijn voor Real Madrid, worden intussen wel steeds meer vragen gesteld over zijn toekomst. Het contract met de middenvelder loopt volgende zomer af. Eigenlijk hadden beide partijen tijdens de voorbije zomerstop overeenstemming willen bereiken over een nieuwe verbintenis. Maar door Alonso's blessureleed zijn alle besprekingen tot nader order opgeschort. Preses Florentino Pérez zei recent ietwat opmerkelijk dat Xabi Alonso zelf over zijn toekomst beslist.

Atlético Madrid

Klassering: 2de plaats (achttien punten uit zes duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Met zes zeges na zes speelronden heeft Atlético Madrid zijn reeks uit het seizoen 1991/92 onder trainer Luis Aragonés geëvenaard. Destijds verloor het tijdens de zevende speelronde met 1-0 bij Barcelona. Dit seizoen kan de tweede club van Madrid onder de huidige coach Diego Simeone nóg meer goede prestaties overleggen. Atlético Madrid won de eerste Champions League-wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg met 3-1. En ook de verloren Supercopa-strijd met Barcelona bleven Los Rojiblancos (1-1 thuis, 0-0 uit) op de been. Diego Costa is momenteel de grote man in Vicente Calderón. Met zeven competitiegoals staat de Braziliaanse aanvaller op gelijke hoogte met Lionel Messi.

Ook defensief staat het zeer behoorlijk. Onder de lat hoefde uitblinker Thibaut Courtois pas vijf competitietreffers toe te staan. Simeone is ook content met het spijkerharde verdedigingsduo Diego Godín-Miranda. Derhalve is Toby Alderweireld sinds zijn overstap van Ajax niet verder gekomen dan drie reservebeurten.

Uitgelicht
David Villa staat voor zijn eerste Madrileense derby. De van Barcelona overgekomen aanvaller staat bij Atlético Madrid voorlopig in de schaduw van Diego Costa, die reeds zeven keer scoorde (vijf keer meer dan Villa). Maar El Guaje heeft in Spaanse derby's altijd goed gepresteerd. Als speler van Sporting Gijón nam Villa het op tegen de Asturische streekgenoot Oviedo, met Valencia tegen Levante (Derby van Valencia) en in dienst van Barcelona was er het Catalaanse onderonsje met Espanyol. In twaalf gespeelde derby's scoorde hij zeven keer.

Onderlinge historie

Atlético Madrid presteerde op 17 mei het onmogelijke. Het won in Estadio Bernabéu de Copa del Rey dankzij een 2-1 overwinning (na verlenging) op Real Madrid. Daarmee rekenden Los Rojiblancos af met een jarenlang trauma. De laatste zege van Atlético in competitieverband op aartsrivaal Real dateert nog altijd van oktober 1999, het werd 1-3. Jerrel Hasselbaink maakte destijds twee treffers. Real Madrid speelde de Madrileense derby al 75 keer voor eigen publiek in competitieverband. Daarvan won het er 52 en speelde er twaalf gelijk.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
26/11/2011 Real Madrid - Atlético Madrid 4-1 Primera División
11/04/2012 Atlético Madrid - Real Madrid 1-4 Primera División
01/12/2012 Real Madrid - Atlético Madrid 2-0 Primera División
27/04/2013 Atlético Madrid - Real Madrid 1-2 Primera División
17/05/2013 Real Madrid - Atlético Madrid 1-2 (na verlenging) Copa del Rey

Bekijk hier al onze video's