Real en Barcelona in balans in boeiend bekergevecht

Real Madrid en Barcelona hebben hun eerste van de twee halvefinaleduels in de strijd om de Copa del Rey woensdagavond met een gelijkspel afgesloten (1-1). In de Spaanse hoofdstad voorkwam verdediger Raphael Varane tien minuten vóór tijd een thuisnederlaag voor De Koninklijke.

De eerste 45 minuten van de vierde Clásico van dit seizoen voltrokken zich in een moordend tempo voor de ogen van 85 duizend toeschouwers in Estadio Bernabéu, met grote kansen voor beide doelen.

Zo zag Cristiano Ronaldo een vrije trap in de tweede minuut eindigen op de vuisten van Barcelona-doelman José Manuel Pinto en schoot Xavi de bal - na ruim twintig minuten - buiten bereik van Real-goalie Diego López tegen de lat, ook uit een vrije trap.

Diezelfde Xavi was enkele minuten later dicht bij de 0-1, maar zijn diagonale schot werd van de lijn gehaald door verdediger Raphael Varane. Ook Real-spits Karim Benzema faalde daarna in de afwerking: zijn schot zeilde rakelings over het doel van Pinto.

Het doelpunt dat in de eerste helft uitbleef, kwam er in de tweede helft razendsnel. Lionel Messi reageerde attent op een afvallende bal, lanceerde Cesc Fabregas die oog in oog met López koelbloedig raak schoot: 0-1. Het duurde even voordat de thuisploeg zich hersteld had van die tik. Tien minuten na de openingstreffer had Ronaldo dé kans om de stand gelijk te trekken, maar de Portugees kopte in vrijstaande positie naast na een puntgave voorzet van Mickaël Essien (foto boven).

Even later had Barcelona een levensgrote kans de marge te verdubbelen, maar Pedro besloot zijn vrije doortocht met een wippertje naast de verkeerde kant van de paal. Tien minuten vóór tijd kwam die misser van Pedro de Catalanen duur te staan. Op een voorzet van Mesut Özil kopte Varane prachtig raak en kwam Real aan de verdiende gelijkmaker: 1-1.

Een tweede treffer van de thuisploeg leek in de slotfase nog slechts een kwestie van tijd, maar Real kon de defensie van de Catalanen niet meer afdoende onder druk zetten. Daardoor eindigde het boeiende spektakel terecht in een gelijkspel.

De beslissende return tussen beide Spaanse grootmachten heeft op woensdag 27 februari plaats. Plaats van handeling is dan Camp Nou.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.