Real Betis-spelers veroordelen 'lynchen' Zozulya

Reacties

De spelers van Real Betis hebben zich vierkant achter Roman Zozulya geschaard. De aanvaller uit Oekraïne besloot deze week vanwege zijn eigen veiligheid een transfer op huurbasis naar Rayo Vallecano te annuleren omdat supportsgroeperingen van de Segunda División-club grote moeite hebben met zijn extreemrechtse sympathieën.

Real Betis-spelers veroordelen 'lynchen' Zozulya

'We zijn allemaal Zozulya', zo luidt een zin in een statement van de Real Betis-spelers dat aanvoerder Joaquín donderdag voorlas. De selectie veroordeelt het 'lynchen van een speler op wiens persoonlijke en professionele gedrag sinds zijn komst niets viel aan te merken.'

Toen bekend werd dat Rayo de speler van Real Betis wilde huren, maakten fans hun bezwaar al kenbaar. De clubleiding van Rayo trok zich uiteindelijk echter niets aan van de protesten en maakte de transfer deze week rond. De training van woensdag stond vervolgens in het teken van protesten tegen de international. 'Vallecas is geen plek voor nazi's, wegwezen', was op een spandoek te lezen.

Zozulya, Rayo en Real Betis besloten vervolgens de overgang te annuleren. Daardoor komt de aanvaller dit seizoen normaal gesproken niet meer in actie, aangezien zijn transfer naar de Segunda División-club gewoon is verwerkt en hij aldus te boek staat als speler van Rayo Vallecano. Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse liga, heeft aangekondigd mogelijk juridische stappen te nemen tegen enkele Rayo-fans.

Extreem-rechts
Zozulya is aanhanger van de Oekraïense organisatie Right Sector, een extreem-rechtse nationalistische paramilitaire organisatie. In het verleden poseerde de middenvelder diverse malen met kleding en spandoeken van deze organisatie.

Die politieke voorkeur van Zozulya staat lijnrecht tegenover de sympathieën van de Rayo-aanhang. De supportersschare van de club uit Vallecas staat te boek als links-activistisch. In het verleden werden in Estadio del Rayo Vallecano statements gemaakt tegen homodiscriminatie, de verwijdering van een hoogbejaarde supporter uit haar huis en de toenemende inmenging van commercie in de voetballerij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.