Rapid Wien: overvleugeld door Red Bull Salzburg

Reacties

Twintig jaar nadat Ajax in Wenen de Champions League-finale had gewonnen tegen AC Milan, mogen de Amsterdammers opnieuw naar het Ernst Happel Stadion. Rapid Wien, een jaar later verliezend finalist in de Europa Cup II, is over twee weken de tegenstander in de voorronde van het miljoenenbal. VI portretteert de Oostenrijkse club.

Rapid Wien: overvleugeld door Red Bull Salzburg

Zoals er bij Ajax sinds de inmiddels legendarische 1-0 zege op Milan veel is veranderd, zo geldt dat ook voor Rapid Wien sinds het in 1996 ten koste van Feyenoord (1-1, 3-0) de eindstrijd van het toernooi voor bekerwinnaars bereikte. Waar de 32-voudig kampioen van Oostenrijk destijds gerenommeerde spelers als doelman Michael Konsel, de Bulgaarse verdediger Trifon Ivanov en de Duitse stormram Carsten Jancker onder contract had staan, is de selectie van nu er een vol grote onbekenden.

Sinds de 1-0 nederlaag tegen Paris Saint-Germain op 8 mei 1996 in Brussel is het vooral Europees gezien angstvallig stil geworden rondom Rapid. Weliswaar was het enkele seizoenen daargelaten vrijwel altijd van de partij op het internationale podium, overwinteren deed de nummer twee van afgelopen seizoen nooit meer. En de status van recordkampioen is ook vooral gebaseerd op het verre verleden. Overvleugeld door het kapitaalkrachtige Red Bull Salzburg dateert de laatste landstitel van de club waar Ernst Happel het grootste deel van zijn carièrre speelde van 2008.

Het was meteen de laatste keer dat de Hütteldorfer een poging mochten wagen om zich te kwalificeren voor de Champions League. Anorthosis Famagusta was zeven jaar geleden echter te sterk in de tweede voorronde (0-3, 3-1). In 2005/06 plaatste Rapid zich via F91 Dudelange (6-1, 3-2) en Lokomotiv Moskou (1-1, 0-1) wel voor het hoofdtoernooi, maar dat liep uit op een grote sof. De zes pouleduels met Juventus, Bayern München en Club Brugge eindigden stuk voor stuk in een nederlaag, met het doelsaldo 3-15 als veelzeggend eindresultaat.

Negentien jaar geleden verloor Rapid Wien de Europa Cup II-finale van Paris Saint-Germain door een doelpunt van Bruno N'Gotty. Doelman Michael Konsel komt te laat, verdediger Trifon Ivanov kijkt toe.
Negentien jaar geleden verloor Rapid Wien de Europa Cup II-finale van Paris Saint-Germain door een doelpunt van Bruno N'Gotty. Doelman Michael Konsel komt te laat, verdediger Trifon Ivanov kijkt toe.

De poulefase bereiken zal ook dit jaar al een prestatie van formaat zijn, al zal Ajax-trainer Frank de Boer een gewaarschuwd man zijn als hij de resultaten uit de Oostenrijkse Bundesliga erbij pakt. Afgelopen seizoen slaagde Rapid erin om het enorme gat met Red Bull Salzburg te verkleinen van respectievelijk twintig (2012/13) en achttien punten (2013/14) tot het overbrugbare aantal van zes. De ploeg die in februari 2014 nog een flinke maat te groot was voor Ajax in de Europa League (0-3, 3-1) verloor de laatste jaren bovendien met grote regelmaat van Rapid.

Ook tijdens de laatste twee onderlinge ontmoetingen bleef de ploeg van trainer Zoran Barisic overeind tegen de regerend kampioen. In december 2014 werd het in Salzburg 1-2 door twee goals van Robert Beric (foto). En mede dankzij een treffer van de 24-jarige Sloveen knokte Rapid zich in april knap terug van een 3-0 achterstand (3-3). De 1 meter 88 lange spits is dan ook de grote blikvanger bij de aanstaande opponent van Ajax. Met 27 goals hoefde de international afgelopen seizoen maar nauwelijks onder te doen voor Red Bull-topscorer Jonathan Soriano (31).

Beric is samen met de Slowaakse doelman Ján Novota de enige speler met interlandervaring van Rapid. De talentvolle aanvallende middenvelders Louis Schaub en Philipp Schobesberger kloppen weliswaar op de deur van de nationale ploeg van Oostenrijk, maar buiten de interlands spelen er momenteel geen internationals van het Alpenland in het Ernst Happel Stadion. Dat is door de bouw van het nieuwe stadion overigens de tijdelijke thuishaven van Rapid, dat voor Europese thuisduels echter toch al vaak uitweek naar het decor van de Champions League-finale van Ajax in 1995.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.