Qatar en Nieuw-Zeeland wijzen naar elkaar na racistisch incident

Reacties

De voetbalbonden van Qatar en Nieuw-Zeeland hebben dinsdag gereageerd op het incident tijdens hun onderlinge wedstrijd op maandag. De Kiwi's verschenen na de rust niet meer op het veld na een vermeend racistisch voorval, al hebben beide landen er een andere lezing over.

Qatar en Nieuw-Zeeland wijzen naar elkaar na racistisch incident
Qatar
Qatar
afg.
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland hield het bij een korte verklaring. 'In de veertigste minuut bezigde een Qatari racistische taal tegen Michael Boxall na een confrontatie tussen beide spelers. Verschillende Nieuw-Zeelanders horen dat, onder wie Boxall. Het werd aangekaart, maar er werd niks mee gedaan. In de rust besloten de spelers toen om niet verder te spelen', aldus de bond.

Daarna komt bondsdirecteur Andrew Pragnell aan het woord. 'Wij steunen deze actie van onze spelers ten volste, ze hebben dit besluit als collectief genomen. We willen nooit wedstrijden gestaakt zien worden, maar sommige dingen zijn groter dan voetbal. Voor racisme is geen ruimte in het voetbal.'

Qatar had een andere lezing: de vermeende dader is in hun ogen juist slachtoffer geweest van iets onoorbaars. Bondspresident Jassim bin Rashid Al-Buainain: 'Wij steunen onze speler Yusuf Abdurisag en keuren het onrechtvaardige incident tijdens de wedstrijd ten zeerste af', aldus de baas. Op sociale media plaatsten ze nog een verklaring waarin beweerd wordt dat Abdurisag juist slachtoffer was van een racistische scheldpartij van de tegenstander.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.