PSV wil met Van Ginkel erbarmelijke thuisbalans oppoetsen

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Landskampioen PSV hervat de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Excelsior.

Speelronde: 18
Aftrap: zaterdag 14 januari, 19.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

• PSV moet van ver komen om de landstitel te prolongeren. Halverwege het seizoen staan de Eindhovenaren op de derde plaats, op acht punten van koploper Feyenoord. Excelsior ving speelronde achttien aan als nummer vijftien.

• Excelsior reist voor de twintigste keer naar Eindhoven om PSV te treffen in Eredivisie-verband. Alleen in het seizoen 1971/72 wonnen de Kralingers, met 1-2. De thuisploeg trok vijftien keer aan het langste eind en drie keer werd het gelijk.

• Afgelopen seizoen kwam PSV in het Philips Stadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Excelsior. Een late treffer van Nigel Hasselbaink dompelde de thuisploeg in rouw. Davy Pröpper had PSV op voorsprong gezet.

• Tussen 2011/12 en 2015/16 maakte PSV gemiddeld 86 doelpunten per Eredivisie-jaargang. Als de Brabanders dit moyenne vast willen houden, moeten ze vanaf nu gemiddeld 3,6 keer per duel scoren. De eerste zeventien competitieduels leverden slechts 25 goals op.

Eerder dit seizoen triomfeerde PSV met 1-3 op bezoek bij Excelsior.

• Bij PSV kan Marco van Ginkel, die net als vorig seizoen wordt gehuurd van Chelsea, zijn rentree maken. In 2016 had de ploeg van coach Phillip Cocu met Van Ginkel binnen de lijnen een winstpercentage van 85. Zonder de middenvelder was dit slechts 62.

• PSV pakte in de eerste acht thuiswedstrijden slechts vijftien punten en maakte bovendien maar acht doelpunten. Nu al hebben de Eindhovenaren voor eigen publiek net zoveel puntenverlies geleden als in het hele vorige seizoen.

• Excelsior koesterde dit seizoen al vijfhonderd minuten een voorsprong in de Eredivisie. Alleen Feyenoord (706 minuten) en Ajax (671 minuten) genoten langer een voordelige marge.

• De formatie van coach Mitchell van der Gaag aast op een primeur: nog nooit slaagde Excelsior erin een regerend landskampioen te kloppen in de Eredivisie. De 39 ontmoetingen leverden zes remises en 33 nederlagen op.