PSV verslaat Dordt in wedstrijd vol controverse

PSV heeft zondagmiddag in eigen huis het geplaagde FC Dordrecht verslagen met 3-0. Bij de hekkensluiter, onder leiding van interim-trainer Gérard de Nooijer, zal vooral worden nagesproken over het feit of het schot van Dordt-speler Sean Klaiber door arbiter Pieter Vink terecht niet als doelpunt werd beoordeeld.

De opgave was niet gemakkelijk voor Dordrecht, dat zich deze week ontdeed van trainer Ernie Brandts. Onder toeziend oog van de ontslagen trainer (op de tribune) kwam de hekkensluiter bij de koploper al na vier minuten op achterstand. Na een voorzet van Jetro Willems werkte Jeffrey Fortes de bal in zijn eigen doel.

De veelbelovende start kreeg geen vervolg in de eerste helft. PSV speelde in een veel te laag tempo om een gaatje te vinden in de verdedigende stellingen van Dordt. Het waren zodoende vooral beslissingen van Vink die voor ophef zorgden. De scheidsrechter honoreerde een penalty-claim van Luuk de Jong niet toen Ilias Haddad hem opzichtig naar de grond trok.

Interim-coach Gérard de Nooijer verloor zijn eerste wedstrijd als eindverantwoordelijke.

Ook Memphis Depay beklaagde zich. Hij was doorgebroken en werd neergehaald door doelman Filip Kurto, die vervolgens ontsnapte aan een rode kaart en een penalty omdat Vink buitenspel had geconstateerd. Uit de herhaling bleek dat onterecht. Omdat enkele andere kansjes voor PSV onbenut bleven, stond er bij rust slechts een 1-0 voorsprong op het scorebord. Het PSV-publiek reageerde vervolgens de teleurstelling daarover af op Luciano Narsingh, die bij het maken van de nodige ongelukkige keuzes begeleid werd met fluitconcerten.

Na rust liet Dordt zich van een veel betere kant zien. Klaiber rook aan de gelijkmaker toen hij voorlangs schoot en Matthew Steenvoorden raakte met een kopbal het aluminium. Kort daarna kwam PSV op 2-0. Vink liet aanvankelijk doorspelen toen Joshua Brenet de bal tegen de arm van Haddad schoot, maar op aangeven van zijn assistent gaf de scheidsrechter tóch een strafschop. Die werd benut door Luuk de Jong.

Doellijntechnologie
Nog was het met de consternatie niet gedaan. Klaiber leek immers 2-1 te maken met een geweldige knal. Via de onderkant van de lat leek de bal achter de doellijn te stuiteren, al boden de herhalingen geen honderd procent uitsluitsel. Vink had helemaal geen herhalingen of doellijntechnologie tot zijn beschikking, waardoor hij liet doorspelen. Uiteindelijk bepaalde Jeffrey Bruma de eindstand. Hij prikte raak na een corner: 3-0. Het was de elfde overwinning van de Brabanders op rij, waardoor de ploeg van trainer Phillip Cocu in de twaalf thuiswedstrijden van dit seizoen bovendien nog zonder puntenverlies is.

Daardoor stevent PSV nog steeds onbedreigd af op de titel. Het verschil met Ajax, dat gelijkspeelde bij Willem II, bedraagt nu al veertien punten. Volgende week zondag kan dat gat naar zeventien punten groeien als Ajax naar Eindhoven afreist. Dordrecht blijft hekkensluiter met zes punten minder dan nummer zeventien NAC Breda.