PSV speelt Ajax in de kaart door misstap tegen Heerenveen

PSV heeft een week voor de topper tegen Ajax zeer dure punten verspeeld. De kampioen kwam thuis niet verder dan 1-1 tegen SC Heerenveen en beleefde daarmee bovendien een zeer beroerde generale repetitie voor het uitduel met Atlético Madrid.

Met het oog op het naderende Champions League-duel in Spanje van dinsdag was PSV erbij gebaat de klus tegen Heerenveen snel te klaren, zodat trainer Phillip Cocu in de tweede helft wellicht wat basiskrachten kon sparen.

Zover kwam het niet. PSV bakte er voor rust namelijk bar weinig van. Het lukte de kampioen zelfs niet om een een keer tussen te palen te schieten. Het was een symbolisch gegeven voor de armoedige eerste helft, waarin Heerenveen de grootste kansen kreeg en PSV al met het hoofd in Madrid leek. Jeroen Zoet voorkwam een treffer bij doelpogingen van Sam Larsson en Mitchell Te Vrede. Marco van Ginkel had namens PSV de enige kans van de eerste helft gekregen, maar hij had gehaast over geschoten.

Na rust ging het van kwaad tot erger voor PSV, want Heerenveen kwam in de 53ste minuut op voorsprong via Te Vrede, die afrondde na een wonderschone steekpass van Larsson. De 0-1 leek PSV eindelijk wakker te schudden, want drie minuten na de Friese goal scoorden de Brabanders. Luciano Narsingh zette voor vanaf rechts, waarna Luuk de Jong de zwak verdedigende Kenneth Otigba aftroefde en raak kopte: 1-1.

De gelijkmaker vormde de opmaat naar een wat sterkere fase van PSV, maar het overwicht leidde amper tot doelgevaar. Pas in de laatste tien minuten bracht de thuisclub Heerenveen aan het wankelen. Erwin Mulder voorkwam een goal van Van Ginkel, Gastón Pereiro miste de rebound en even later maakte De Jong in goede positie de verkeerde keuze. Het leidde tot het eerste puntenverlies van PSV in 2016, na tien opeenvolgende competitiezeges sinds 19 december vorig jaar.

Door de remise staat de koppositie van PSV (66 punten) op losse schroeven. Als Ajax (64) zondag thuis van NEC wint, stijgen de Amsterdammers naar de eerste plaats. Als dat gebeurt krijgen de Eindhovenaren volgende week zondag in eigen huis de kans de koppositie te heroveren, als Ajax op bezoek komt.