PSV schiet weinig op met ruime zege op SC Cambuur

PSV is zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur niet ingelopen op titelconcurrent Ajax. De nummer twee van de Eredivisie maakte de degradatie van de hekkensluiter een feit door met 6-2 te winnen, maar die overwinning had veel groter kunnen uitvallen.

PSV had eerder dit seizoen het competitieduel op bezoek bij Cambuur nog met 6-0 gewonnen (na een vroege rode kaart van Sander van de Streek) en kreeg in de vorige zes thuisduels in de Eredivisie geen enkele goal tegen. Maar juist nu de ploeg van trainer Phillip Cocu in de strijd om de titel een doelpuntrijke zege nodig had tegen de voor hun laatste kans vechtende Leeuwarders, sneden de Eindhovenaren zichzelf in de vingers door niet al vroeg uit te lopen naar een ruime marge.

De regerend kampioen had in het eerste kwartier al met 3-0 voor kunnen staan. PSV-captain Luuk de Jong kreeg de bal er bij twee kopkansen en na een passje van de in de basis teruggekeerde Adam Maher niet in. Gastón Pereiro had de bal voor het intikken na gepruts van de Cambuur-defensie bij een corner, maar toen voorkwam Erik Bakker op de doellijn de eerste tegentreffer. Pas toen Marco van Ginkel op aangeven van De Jong voor open doel binnentikte, was de ban gebroken.

Cambuur was echter niet van plan zich zomaar gewonnen gegeven, hoewel het lot al bijna bezegeld was. De hekkensluiter móést winnen om te voorkomen dat degradatie definitief een feit zou worden en zette die doelstelling kracht bij door vrijwel meteen na de 1-0 terug te slaan. Verdediger Calvin Mac-Intosh veranderde een schot van Xander Houtkoop licht van richting, toen PSV de bal na een hoekschop slecht wegwerkte. Daarna was Houtkoop nogmaals gevaarlijk.

Marco van Ginkel opende na een kwartier de score, maar PSV had toen al enkele grote kansen gemist op de openingstreffer.

Dat Cambuur van PSV regelmatig de gelegenheid kreeg er gevaarlijk uit te komen en voor rust liefst acht keer het doel van Jeroen Zoet onder vuur mocht nemen, had in de 43ste minuut de tweede tegengoal tot gevolg. Jack Byrne plaatste de bal loepzuiver in de kruising na voorbereidend werk van Houtkoop. PSV ging zo met maar één doelpunt voorsprong de rust in. De Jong had met een fraaie kopbal voor 2-1 gezorgd en Pereiro scoorde in de 39ste minuut uit de rebound.

De Jong had ook bij de 3-1 een aandeel, omdat zijn inzet van de lijn werd gehaald. Na rust verzuimde de clubtopscorer (24 goals) de doelcijfers van PSV echter verder op te vijzelen. Leonard Nienhuis had een antwoord op zijn schot in de korte hoek en na een passje van Maher was zijn aanname niet goed genoeg. Omdat Nienhuis ook redde op een kopbal van Luciano Narsingh, kon Cambuur blijven jagen op de gelijkmaker. Houtkoop schoot uit een vrije trap rakelings over.

PSV liep kort daarna toch uit met hulp de Leeuwarders. Nienhuis speelde de bal in de voeten van Maher in een poging een corner te voorkomen na een slecht terugspelen. De middenvelder maakte er dankbaar gebruik van met zijn eerste competitiegoal sinds de eerste speelronde. Nadat Maher onder luid applaus was gewisseld, schoot Willems een vrije trap binnen. Daarna voorkwam Zoet nog dat Martijn Barto en Sander van de Streek 5-3 maakten. Van Ginkel zorgde met een vrije trap voor het slotakkoord.

Doelsaldo
Omdat Ajax in de slotfase nog drie keer scoorde tegen FC Twente (4-0) is PSV in feite helemaal niets opgeschoten met de 6-2 zege op Cambuur. In punten staan de twee titelkandidaten nog steeds gelijk, maar de Amsterdammers hebben nog steeds een veel beter doelsaldo (+6 ten opzichte van PSV). Daardoor lijkt alleen puntenverlies van Ajax in de laatste wedstrijd op bezoek bij De Graafschap Cocu en zijn mannen bij een uitzege op PEC Zwolle nog aan de titel te kunnen helpen.