PSV op volle toeren ontmoet noodlijdende kwakkelclub

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 29ste speelronde is dat PSV - Roda JC Kerkrade van zaterdagavond (20.45 uur).

PSV op volle toeren ontmoet noodlijdende kwakkelclub
Actueel

Cruciale fase

PSV is aan een ijzersterke opmars bezig. De Eindhovenaren waren het lelijke eendje van de eerste competitiehelft, maar zijn de laatste maanden op stoom. De laatste zeven competitieduels werden in winst omgezet waardoor vanuit de subtop is opgeklommen naar de top. Een kampioenschap lijkt te ver weg, maar de ploeg van trainer Phillip Cocu is wel weer volop in de race voor de tweede plek, die recht geeft op de voorronde Champions League. Een zege op Roda JC is vanavond noodzakelijk om geen onverhoopte schade op te lopen.

Voor PSV is na de zwakke eerste seizoenshelft de huidige fase een aangename verrassing, voor Roda JC is het één voor twaalf. De Limburgers bungelen onderaan de Eredivisie en lijken met RKC Waalwijk en NEC uit te gaan maken wie begin mei rechtstreeks degradeert naar de Jupiler League. Vorig seizoen werd lijfsbehoud ternauwernood via de play-offs veilig gesteld en dit seizoen moest alles anders. Er werd zelfs stiekem gedacht aan het linkerrijtje, maar dat bleek een overduidelijke misvatting. Roda JC is zwalkend en bivakkeert momenteel op een uiterst dun koord. Twee keer eerder dit seizoen wisten de Limburgers PSV te verslaan, zowel voor de beker als in competitieverband, maar een zege vanavond zou meer wenselijk zijn dan ooit.

Depay versus Hupperts

Memphis Depay staat symbool voor de wederopstanding van PSV. De talentvolle buitenspeler moest het vorige seizoen nog voornamelijk met invalbeurten doen, maar is dit jaar een bepalende speler geworden. Waar hij in de eerste maanden van het seizoen nog te weinig rendement uit zijn acties haalde, valt het talent de laatste weken op met zijn doelgerichtheid. Depay beschikt over snelheid, een individuele actie en een krachtig schot, waardoor hij moeilijk is te verdedigen.

Voor de aanvallende impulsen wordt bij Roda JC ook naar een flankspeler gekeken. Een speler uit de eigen jeugdopleiding, dat zijn er nooit veel geweest in de hoofdmacht van de Limburgers, die zich heeft opgewerkt tot belangrijke kracht. Guus Hupperts is het spaarzame lichtpuntje bij Roda JC. Het talent, tevens uitkomend voor Jong Oranje, stond onlangs nog in de nadrukkelijke belangstelling van AZ. Hij moet de komende weken met zijn snelheid, creativiteit en scorend vermogen de noodlijdende club in de Eredivisie houden, waarna de kans groot is dat Hupperts een stap hogerop zal maken.

Vermaken of overleven

Waar PSV in de eerste maanden onder Cocu zeer wisselvallig voor de dag kwam, oogt de ploeg in de laatste maanden veel stabieler. De ondergrens is verhoogd, waardoor ook mindere fases in een wedstrijd de ploeg niet opbreken. Het zorgt voor veel punten en een inhaalrace, zonder dat de Eindhovenaren het publiek zozeer vermaken. Van de laatste zeven overwinningen, werd enkel van NEC (0-2) met meer dan één goal verschil gewonnen. In de overige duels bleef het tot de laatste seconde spannend.

Voor Roda JC is de uitvoering allang niet meer van belang. De Limburgers moeten overleven en daarvoor zijn punten nodig. Volgende week wacht het thuisduel met directe concurrent RKC Waalwijk. Dan zal de druk weer flink toenemen, maar ook vanavond hoopt de club op een bonus. Twee keer eerder werd PSV verslagen. Dat gebeurde met goed positiespel, met veel beweging, waarin Roda JC een vrije indruk maakte. De ploeg zal zo niet meer voor de dag komen. Om lang in de wedstrijd te blijven zal trainer Jon Dahl Tomasson de linies kort op elkaar willen houden om zodoende zo min mogelijk weg te geven. Via de counter hoopt Roda JC dan toe te slaan en voor een nieuwe stunt in Eindhoven te zorgen.

Een ploeg in de hoogste versnelling tegen een noodlijdende kwakkelclub. Vanavond om 20.45 uur in het Philips Stadion.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.