PSV loopt in Heerenveen opnieuw averij op

PSV is er op bezoek bij SC Heerenveen niet in geslaagd om de zege over de streep te trekken. De regerend landskampioen nam het doel van Erwin Mulder veelvuldig onder vuur, maar bleef in Friesland steken op een 1-1 gelijkspel. Daardoor bezitten de Eindhovenaren na drie speelronden nog slechts vijf punten.

SC Heerenveen en PSV maakten er in de eerste helft een waar spektakelstuk van, met grote kansen over en weer. Van de zijde van de thuisclub stuitten Luciano Slagveer en Sam Larsson al vlug op doelman Jeroen Zoet, waarna de bezoekers het initiatief overnamen. Luuk de Jong, Maxime Lestienne en Davy Pröpper namen het doel van Erwin Mulder onder vuur, maar de doelman van de Friezen kwam steeds – zij het bij de schoten van De Jong en Pröpper met hulp van Henk Veerman en Jerry St. Juste – als winnaar uit de strijd.

Veerman maakte zich met zijn redding op de doellijn direct nuttig voor de ploeg van trainer Dwight Lodeweges. De spits moest zich al na tien minuten opmaken voor een invalbeurt, omdat Mitchell Te Vrede – de eerste keuze in de punt van de aanval – met een liesblessure naar de kant moest.

De noodzakelijke wissel deerde Heerenveen niet, want het was de thuisploeg die het net als eerste wist te vinden. Caner Cavlan verzilverde in de 54ste minuut namelijk de strafschop die scheidsrechter Eric Braamhaar de Friezen had gegeven. Pröpper hield St. Juste kort vast aan zijn shirt, waarop de verdediger zich gretig ter aarde liet vallen. De arbiter floot voor een penalty en toonde de middenvelder van PSV de gele kaart, waar hij een eerdere vergelijkbare situatie - waarbij De Jong naar de grond ging - als onschuldig beoordeelde.

PSV-middenvelder Davy Pröpper in duel met invaller Henk Veerman.

De van De Graafschap overgekomen Cavlan was de aangewezen man om die buitenkans te benutten en deed wat zijn ploeggenoten voor rust niet lukte: hij liet doelman Jeroen Zoet kansloos. Lang  genieten van de voorsprong was er niet bij voor de ploeg van Lodeweges, want in de 66e minuut wisten ook de bezoekers het net te vinden.

Andrés Guardado zag dat Adam Maher de diepte zocht en verstuurde daarom een pass door de lucht richting het hoofd van zijn collega-middenvelder. Maher zag op zijn beurt dat Luuk de Jong volledig vrij voor het doel stond en legde de bal met zijn hoofd panklaar voor de spits. De aanvoerder van de Eindhovenaren twijfelde niet, haalde verwoestend uit en bracht zijn ploeg weer naast Heerenveen.

Daarmee tekende hij voor de eindstand, want na de treffer van De Jong konden beide ploegen geen vuist meer maken voor het vijandelijke doel. Door het gelijkspel in Friesland komt PSV na drie wedstrijden op vijf punten, na de eerdere puntendeling tegen ADO Den Haag (2-2) en de zege op FC Groningen (2-0). Heerenveen blijft, net als de Eindhovenaren, nog ongeslagen in de Eredivisie. Ook zij bezitten vijf punten na de eerste drie speelronden.