PSV legt druk bij Ajax na zakelijke overwinning op Sparta

PSV heeft zaterdag een eenvoudige zege geboekt op Sparta Rotterdam: 0-2. Daarmee stoten de Eindhovenaren Ajax in ieder geval voor even van de tweede plaats.

Aan de kant van PSV vielen vooraf de keuzes van trainer Phillip Cocu op. Hij gaf Jürgen Locadia en Jorrit Hendrix een basisplaats. Voor Locadia was dat zijn eerste sinds 20 augustus vorig jaar tegen PEC Zwolle (0-4 zege) en voor Hendrix de eerste sinds het bekerduel met Roda JC Kerkrade (4-0 overwinning) van 21 september.

De keuzes van Cocu bleken niet verkeerd, want Locadia zette PSV na 21 minuten met een droge knal op voorsprong. Het betekende voor de aanvaller zijn eerste competitietreffer sinds het kampioensduel met PEC Zwolle van vorig seizoen. Daar bleef het niet bij voor de Eindhovenaren. Marco van Ginkel zorgde ervoor dat PSV met een extra lekker gevoel de rust inging door een fout van Rick van Drongelen genadeloos af te straffen: 0-2. Tussendoor miste Jerson Cabral een grote kans namens Sparta na een foutje van PSV-doelman Jeroen Zoet.

Na rust was de druk eraf voor PSV en konden de bezoekers op jacht naar een derde treffer. Grote sta-in-de-weg was Sparta-doelman Roy Kortsmit. Eerst redde hij op een schot van Jetro Willems en niet veel later stuitte Locadia tot twee keer toe - een vrije trap en een schot van dichtbij - op de Rotterdamse goalie. Hij zorgde er voor een groot deel voor dat de schade bij Sparta niet groter werd, maar scheidsrechter Danny Makkelie deed ook een duit in het zakje. Van Ginkel had voor 0-3 kunnen zorgen, maar de scheidsrechter floot af wegens buitenspel. De middenvelder kreeg de bal echter via een voet van een Sparta-verdediger. Desondanks kwam de overwinning van PSV niet in gevaar.

Roy Kortsmit zorgde ervoor dat het bij 0-2 bleef.

In Eindhoven zal men zondag met grote belangstelling naar de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord kijken. Door de zege op Sparta staat PSV tweede in de Eredivisie met één punt meer dan de Amsterdammers. Het gat met koploper Feyenoord bedraagt vijf punten. Sparta staat dertiende met 28 punten.