PSV herstelt zich na valse start tegen Feyenoord

In de eerste échte topper van het Eredivisie-seizoen heeft PSV gewonnen van Feyenoord. De Eindhovenaren herstelden zich van een slecht begin: 3-1.

Na een matige competitiestart met remises bij ADO Den Haag (2-2) en SC Heerenveen (1-1) was de topper tegen Feyenoord direct cruciaal voor PSV. De Rotterdammers verspeelden immers in tegenstelling tot de regerend landskampioen geen punten in de eerste drie competitieduels en reisden dus vol vertrouwen af naar Eindhoven.

In het Philips Stadion volgde bovendien een droomstart. Bilal Basaçikoglu ontsnapte aan de aandacht van Joshua Brenet, die zijn basisplaats behield doordat Simon Poulsen geblesseerd uitviel in de warming-up, en leverde een gevaarlijke voorzet af. Lex Immers stond gereed om de openingstreffer te maken, maar hij werd afgetroefd door Jeffrey Bruma. De Rotterdamse PSV-verdediger greep echter dermate ongecontroleerd in dat hij zijn eigen doelman Jeroen Zoet passeerde: 0-1 (foto).

Feyenoord leek daarmee in een zetel te zitten, maar de bezoekers wisten zich geen raad met de vroege voorsprong. Illustratief voor het onzekere spel van de bezoekers was een moment in de achtste minuut. Marko Vejinovic lanceerde met een nonchalante breedtepass Luuk de Jong. Basisdebutant Eric Botteghin werd vervolgens door zijn benen gespeeld door de PSV-spits, die nipt over schoot.

Na de mogelijkheid voor De Jong volgde in de eerste helft de ene na de andere kans voor PSV. Het was slechts aan de sterk keepende Kenneth Vermeer te danken dat de thuisploeg bij rust nog niet op voorsprong stond. Zo stuitte Maxime Lestienne (hoofdfoto) twee keer in kansrijke positie op de Feyenoord-doelman. Toen Davy Pröpper de Belgische vleugelspeler in de 37ste minuut opnieuw vrij voor Vermeer zette, was het met een diagonale knal wél raak: 1-1.

Direct na de hervatting deelde PSV een nieuwe mokerslag uit. Rechtsback Santiago Arias ontsnapte aan de aandacht van Dirk Kuijt en schoot met links binnen: 2-1. De belangrijke treffer van de Colombiaan had een extra feestelijk tintje, aangezien PSV daarmee na Ajax (247) de tweede ploeg werd die tweehonderd Eredivisie-goals maakte tegen Feyenoord. Voor de Rotterdammers betekende het tevens de eerste keer in deze competitie dat zij op achterstand kwamen.

Luuk de Jong is blij met Santiago Arias na diens doelpunt (2-1).

Met de treffer van Arias kwam ook een einde aan het eenrichtingsverkeer richting het doel van Vermeer. Toen na een uur Botteghin zich noodgedwongen moest laten vervangen door Rick Karsdorp – en rechtsback Sven van Beek weer naar zijn vaste plek in het centrum verhuisde – begon Feyenoord voor het eerst sinds de openingsfase offensief van zich af te bijten.

Zo dook Basaçikoglu tot twee keer toe vrij op voor Jeroen Zoet, die beide keren de gelijkmaker verijdelde. Ook Immers liet twee mogelijkheden liggen om de 2-2 te maken, terwijl de paal voorkwam dat Nicolas Isimat-Mirin het voorbeeld van zijn partner Bruma volgde met een eigen goal. PSV-trainer Phillip Cocu reageerde op het gevaar van Feyenoord door met Jorrit Hendrix als vervanger van Adam Maher een defensieve wissel op het middenveld toe te passen.

Twee andere invallers speelden een beslissende rol bij het bepalende moment in de slotfase. Volgens een van de assistenten van scheidsrechter Björn Kuipers legde Eljero Elia namelijk Pröpper neer in het strafschopgebied. De dubieuze penalty die volgde werd benut door Jürgen Locadia, die door PSV in genade aangenomen is nadat hij zonder opgaaf van reden was weggebleven op de training: 3-1.

Door de overwinning gaf PSV een vervolg aan de goede resultaten in eigen huis tegen Feyenoord. De Eindhovenaren verloren slechts een van de laatste twaalf thuisduels met de Rotterdammers in de competitie (W9, G2) en boekten bovendien hun twaalfhonderdste overwinning in de Eredivisie. Voor de bezoekers zijn de druiven zuur, want door hun nederlaag staat aartsrivaal Ajax nu alleen op kop. De Amsterdammers hebben drie punten voorsprong op Feyenoord en vier op PSV.