PSV geeft verzwakt Utrecht flinke draai om oren

Regerend kampioen PSV heeft met kinderlijk gemak de eerste punten verzameld. Een verzwakt FC Utrecht werd op eigen veld getrakteerd op een afstraffing (1-5).

FC Utrecht heeft al te kampen met het nodige blessureleed en werd op de dag van de wedstrijd ook nog eens geconfronteerd met de administratieve rompslomp. Aanwinsten Mihai Necu (Steaua Boekarest) en Ali Boussaboun (Al-Wakra) bleken te elfder ure niet speelgerechtigd, waardoor de A-junior Rafael Uiterloo (17) onverwacht als centrumspits debuteerde in de hoofdmacht van FC Utrecht.

PSV toonde zich geduldig bij het ontrafelen van het verzwakte Utrechtse verweer en had na een productieve opleving kort voor rust de buit na de eerste helft al binnen. Ibrahim Afellay opende de score door onverwacht een gaatje te zien en de bal via de binnenkant van de paal in het Utrecht-doel te prikken.

De openingstreffer van de PSV-spelmaker was het begin van het einde voor FC Utrecht. Francis Dickoh mocht het zich aanrekenen dat de tweede helft een formaliteit werd in de blessuretijd van de eerste helft. De verdediger speelde te lankmoedig terug, Nordin Amrabat profiteerde. Niet veel later kwam een sliding van Dickoh te laat om Afellay af te stoppen en was het uiteindelijk Danny Koevermans die de score naar 3-0 opschroefde. Voor FC Utrecht waren er meer tegenvallers te noteren in de eerste helft. De frêle aanvallende middenvelder Lucian Sanmartean moest in de eerste helft al na minder dan een half uur geblesseerd naar de kant. Koud in de tweede helft vergrootte Afellay met een schitterende afstandsknal de zorgen voor trainer Willem van Hanegem.

Het uitvallen van Kees van Buuren, na een duel met Edison Méndez, paste in de verloren middag die FC Utrecht kende in de eigen Galgenwaard. PSV mocht zich de nieuwe koploper noemen, doordat Koevermans de zoetsappige tweede helft persoonlijk extra cachet gaf met zijn tweede treffer van de middag. Het laatste wapenfeit was van de thuisploeg. Nota bene Uiterloo redde in de slotfase de eer voor FC Utrecht, een schamele opsteker voor een kansloze 5-1 nederlaag.