PSV - Feyenoord: clash tussen twee absolute hoogvliegers

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De absolute topper van deze speelronde wordt zondag gespeeld in Eindhoven: PSV - Feyenoord.

PSV - Feyenoord: clash tussen twee absolute hoogvliegers
Speelronde: 6
Aftrap: zondag 18 september, 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

• PSV kent met dertien punten uit vijf wedstrijden een bijna vlekkeloze start. Alleen tegen FC Groningen (0-0) haperde de Eindhovense machine even. Feyenoord liet nog geen steek vallen. Achtereenvolgens FC Groningen, FC Twente, Heracles Almelo, Excelsior en ADO Den Haag gingen ten onder tegen de Rotterdammers.

• Dit duel stond tijdens elk Eredivisie-seizoen op het programma. De 'Eindhoven-variant' ervan is toe aan editie 61. PSV zegevierde 32 keer, Feyenoord negentien keer en negen keer kende de topper geen winnaar.

• In de recente historie is PSV duidelijk de bovenliggende partij, met de 10-0 van het seizoen 2010/11 als treffend voorbeeld. In de afgelopen twaalf seizoenen triomfeerde Feyenoord in Eredivisie-verband slechts eenmaal in het Philips Stadion, de 0-2 in april 2014.

• Met vijftien punten en een doelsaldo van plus dertien is Feyenoord bezig aan de beste seizoenstart sinds 1969/70. Aan het eind van die jaargang veroverden de Rotterdammers de Europa Cup 1.

• Zowel PSV als Feyenoord is bezig aan een ijzersterke reeks. De Eindhovenaren gingen in slechts een van hun laatste 33 Eredivisie-duels onderuit (tegen Ajax op 20 maart), terwijl de Rotterdammers al zestien Eredivisie-wedstrijden ongeslagen zijn.

De afgelopen jaren heeft Feyenoord het vaak lastig in Eindhoven, maar in 2013/14 werd wél gewonnen.
De afgelopen jaren heeft Feyenoord het vaak lastig in Eindhoven, maar in 2013/14 werd wél gewonnen.

• PSV en Feyenoord zijn ook de twee clubs die het langst ongeslagen zijn in de Eredivisie. De ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst weet al 217 dagen niet meer wat verliezen is, terwijl PSV al 182 dagen zonder verliesbeurt is.

• Voor Eredivisie-begrippen heeft Feyenoord een relatief oude selectie met een gemiddelde leeftijd van 27,11 jaar. Alleen het gemiddelde bij ADO Den Haag ligt met 27,22 jaar hoger. PSV staat op deze lijst achtste. Bij de Eindhovenaren bedraagt het moyenne 24,73 jaar.

• Sinds de eeuwwisseling triomfeerde Feyenoord slechts eenmaal op bezoek bij de titelverdediger. Dat was in de jaargang 2003/04, toen een treffer van Ebi Smolarek het verschil maakte tegen PSV (0-1).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.